IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижани разчитат на Airbnb за допълнителни приходи по време на Олимпиадата

Общото икономическо въздействие на Airbnb върху Франция се очаква да надхвърли 1 млрд. евро за периода на Игрите догодина

14:33 | 27.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Габриел Д. има два вида приятели в Париж – едни, които се страхуват от летните месеци на 2024 г., мислейки за масите туристи, очаквани за Летните олимпийски игри, и други, които планират да се оттеглят във френската провинция, докато отдават апартаментите си в Airbnb, пише онлайн изданието France24.com.

Габриел е особено нетърпелив. Той очаква да спечели около 30 хил. евро чрез Airbnb за почти трите седмици на Игрите. "Радвам се, че мога да се възползвам от системата благодарение на Airbnb и да спечеля пари от туристите“, казва той.

Апартаментът му с площ от 90 кв. м и две спални се намира в центъра на Париж, точно до оживения квартал Шатле. Габриел планира да го отдава под наем за 1200 евро на нощувка по време на Олимпийските игри, значително повишение спрямо 400-500 евро, които обичайно очаква да получи.

Според изследване на Deloitte по поръчка на Airbnb, поръчано през април, цените на апартаментите в област Ил-дьо-Франс в Париж ще нараснат с 85% по време на Игрите. А туристите са готови да платят цената.

Калифорнийката Кристин Бърд вече си е осигурила едностаен апартамент близо до Лувъра. Тя ще плаща около 1000 евро на нощувка. Бърд решила да резервира сега, тъй като се страхувала, че цените ще нараснат главоломно или че домакини ще отменят резервации в търсене на по-изгодна сделка. Собственикът на първия апартамент в Airbnb, който Бърд резервирала, отменил резервацията без никакви обяснения.

Кайла Леман Шели от Охайо също се готви за пътуване за Олимпийските игри. „Планираме това пътуване от Олимпиадата през 2021 г.“, казва тя. „Доста соленият“ ѝ общ бюджет за четиричленно семейство е 20 хил.-30 хил. долара за една седмица. Шели и семейството ѝ са сред 11,3 млн. туристи, които се очаква да посетят Франция за Олимпийските игри, по данни на Парижката туристическа служба.

„Очаква се над половин милион посетители да отседнат в жилище от Airbnb за периода на Олимпийските и Параолимпийските игри“, съобщава Еманюел Марил, директор на Airbnb за Франция.

Според изследването на Deloitte общото икономическо въздействие на Airbnb върху Франция по време на Игрите се очаква да надхвърли 1 млрд. евро, включително доходи на домакини, печалби за хотелиерската индустрия и за местни бизнеси, както и индиректни последици за редица сектори от икономиката.

Допълнителни 70 млн. евро от данъчни постъпления се очаква да влязат в хазната на общините и данъчните власти.

Но големи френски градове като Марсилия, Бордо и особено Париж често обвиняват платформи като Airbnb за задълбочаването на недостига на жилища и нарастващите цени на наемите за местните жители.

„Много градове налагат регулации тези дни, защото за местните жители е все по-трудно да намерят жилище и са принудени да се местят все по-далеч“, казва Летисия Карон, директор на френската агенция за наеми Particulier à Particulier.

Франция вече наложи ограничение от 120 дни на година за краткосрочно отдаване на имоти под наем. Но някои общини избират да въведат повече регулации. Град Сен-Мало в Бретан например, който беше шампион по краткосрочни наеми във Франция през 2019 г., наложи строги квартални квоти.

През юни френският финансов министър Брюно льо Мер обяви, че министерството работи по затварянето на данъчни „вратички“, от които се възползват компании за краткосрочни наеми като Airbnb.

„Трудно ми е да разбера много благоприятното данъчно третиране на Airbnb. Ще реформираме данъчните правила и ще направим предложения“, каза Льо Мер пред BFM TV.

Министерството все още не знае дали реформата ще бъде включена в бюджета за 2024 г., промяна, която вероятно ще се отрази на икономическите перспективи на Airbnb за Олимпийските игри.

Въпреки че планира да се възползва от системата, дори Габриел счита, че регулациите са много закъснели.

За него и за други парижани отдаването на апартаментите им ще им осигури допълнителни приходи и почивка от забързалата се инфлация, въпреки че това е лукс, запазен за хората с втори дом, които могат да работят от разстояние един месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още