IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в бизнес имоти в Европа възприемат по-агресивна стратегия

Градските логистични имоти са основен приоритет на инвеститорите

14:44 | 09.10.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Допитване, проведено от консултантската компания Savills сред инвеститори в недвижими имоти с общи активи под управление в Европа и Близкия изток от над 500 млрд. евро, разкрива, че почти една трета от инвеститорите се стремят да възприемат по-агресивна инвестиционна стратегия с добавена стойност през идните 12 месеца.

Това е ръст с 14 процентни пункта спрямо допитването през миналата година. Същевременно само 28 на сто от анкетираните очакват да приложат по-дефанзивна стратегия през идните 12 месеца спрямо 55% през миналата година.

От гледна точка на секторите най-голям приоритет представляват градските логистични имоти, следвани от т. нар. биг бокс логистични имоти, многофамилните жилищни сгради, студентските жилища и домовете за възрастни хора.

„Очакваме много инвеститори да продължат да се насочват към имоти на стойност под 100 млн. евро през идните 12 месеца, тъй като разходите за обслужване на дълговете продължават да ограничават по-големите сделки при компаниите, които зависят от финансирането“, коментира Тристам Лардер, ръководител на капиталовите пазари за Европа в Savills.

„Интересното за мен е, че вероятността инвеститорите в Европа да влагат средства в офиси в централните бизнес квартали е два пъти по-голяма в сравнение с американските и канадските инвеститори. Това несъмнено е свързано с факта, че празните офис площи са много по-малко в Европа, отколкото в Северна Америка, и търсенето на качество продължава предвид ограничените проекти в строеж“, допълва той.

Въпреки продължаващите макроикономически затруднения логистичният сектор остава устойчив, коментира Маркус де Минквиц, ръководител на отдела за индустриални и логистични имоти за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills. „Положително е, че градските логистични имоти и биг бокс логистичните имоти в Европа оглавяват списъка на много инвеститори. Предизвикателството, както винаги, е намирането на точния продукт на точното място и на точната цена, но продължаваме да виждаме, че очакванията на купувачите и на продавачите се сближават и очакваме обемът на инвестициите в логистични имоти да нарасне през идните 12 месеца“, допълва той.

Всички инвеститори, които са участвали в допитването, сега имат установена ESG стратегия (относно екологичните, социалните и управленските политики - бел. ред.) и в сравнение с миналата година повече инвеститори желаят да придобиват само активи, отговарящи на ESG изискванията, казва Майк Барнс, асоцииран директор на европейските анализи в Savills.

„Нараства броят и на инвеститорите, които искат да възприемат стратегия за управление на ESG. Това е една от причините заради все още недостатъчната корекция на разходите за обслужване на дълговете и на цените недостигът на подходящ продукт за придобиване да е една от най-големите бариери за инвеститори на европейския пазар на недвижими имоти“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още