IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-скъпият пазар на складови площи в света

Общите разходи за най-добрите складове в света са нараснали с 10% в годината до юни, сочат данни на консултантска компания

09:56 | 21.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лондон е най-скъпият град в света за складови площи, като ръстовете на наемите продължават да изпреварват инфлацията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от консултантската компания Savills.

Общите разходи за наемане на най-добрите складове, включително наеми, сервизни такси и данъци, са нараснали с 10% в годината до юни, сочат данните на компанията. Британската столица остава най-скъпият град, като най-добрите площи там струват 448 долара на квадратен метър годишно спрямо 295 долара на квадрат в Сидни, който е на второ място в класацията на консултантската компания.

Наемите на складове растат, тъй като търговията на дребно продължава да се измества към онлайн пазаруването, а промишлените производители преосмислят веригите си за доставка в светлината на коронавирусната пандемия и геополитическите рискове.

Наемите на най-добрите складове са се повишили с почти 12% в годината до юни, въпреки че ръстът на световната икономика започна да боксува. Въпреки това има признаци, че темпът на нарастване на разходите за складове се забавя, общите разходи са се повишили с 4,4% през първото полугодие на тази година спрямо 5,4 на сто през шестте месеца до декември миналата година.

Градовете с най-скъпи складове в света. Графика: Bloomberg LP Градовете с най-скъпи складове в света. Графика: Bloomberg LP

В топ седем на най-скъпите пазари за складове в света попадат още Лос Анджелис, Хонконг, Северен Ню Джърси, Токио и Дубай.

„Макар че темпът, с който нарастват разходите за складови имоти, се забавя, по-високите разходи ще се задържат за дълго време“, коментира директорът на отдела за световни анализи в Savills Пол Тостевин. „Дори в най-евтините към момента локации в дългосрочен план увеличаването на населението и структурни тенденции вероятно ще засилят търсенето на стоки и услуги, а с това и изискванията за складове“, допълва той.

Компаниите за професионални услуги – двигател на търсенето на офиси в Европа

Отделни данни на Savills показват, че компаниите за професионални и бизнес услуги са останали най-активни в сектора през първото полугодие с дял от 28% от усвоените офис площи в Европа.

Това е ръст спрямо 24 на сто през първото полугодие на тази година. Вторият по големина сектор – банки, застрахователи и финансови компании, имат дял от 17% от общите усвоени площи през първите шест месеца на годината. Това е спад спрямо 20 на сто година по-рано.

В последната група правните и счетоводните компании са сред най-активните наематели благодарение на нарасналото търсене на услугите им през периоди на по-слаб икономически интерес. Например в Лондон правната кантора Goodwin Proctor е подписала договор за наем на 8300 кв. м офис площи в града, а в Берлин компанията за професионални услуги Boston Consulting Group се е договорила за площ от 19 хил. кв. м в сградата AP15, която трябва да бъде завършена до края на 2024 г.

На градско ниво Мадрид и Ситито в Лондон имат най-висок дял усвоени площи от компании за професионални и бизнес услуги от съответно 40% и 35% общия им пазар.

„Предвид затегнатите трудови пазари професионалните услуги явно използват недвижимите имоти като начин да привличат и задържат таланти в индустрията и очакваме тази група да продължи да бъде един от най-големите двигатели на търсенето на офиси през идните 12 месеца“, коментира Майк Барнс, асоцииран директор на отдела за европейски анализи в Savills.

„Европейските компании ще предприемат стъпки да смекчат риска и да намалят разходите през идните 12 месеца и следващата година ще продължи да се характеризира с предпазливост при сключването на наемни договори“, счита Кристина Силиано, ръководител на отдела за глобални решения за наемателите за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Въпреки това силният пазар на труда и устойчивите намерения за наемане на хора ще подкрепят основното търсене, особено в сектора на професионалните и бизнес услуги“, счита тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още