IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличаването на празните площи няма да спре ръста на наемите на логистични имоти в Европа

Усвоените логистични площи през първото тримесечие са намалели с 16% спрямо средното петгодишно равнище

21:55 | 07.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на наемите на първокласни площи ще остане силен на Стария континент, след като те се повишиха с 10,4% през последните четири тримесечия, сочат данни на консултантската компания Savills. Това се случва въпреки че свободните площи са се увеличили до 3,5% през първото тримесечие на 2023 г., отразявайки последиците от по-бавната наемна дейност. 

Тенденцията към повишаване на предлагането вероятно ще продължи през второто тримесечие и след това, докато забавянето на строителството доведе до намаляване на завършените проекти по-късно тази година. Свободните площи са се увеличили на повечето пазари, най-осезаемо в Будапеща (+210 базисни пункта), Полша (+200 базисни пункта) и Великобритания (+100 базисни пункта). 

Но по данни на Savills празните площи продължават да намаляват в Нидерландия и Дъблин, съответно с 60 базисни пункта и 30 базисни пункта през първото тримесечие. 

"Макар че свободните площи растат на повечето пазари, ограничените проекти в строеж през последното десетилетие и силното усвояване на площи през последните години позволяват продължаващ ръст на наемите", коментира Андрю Бленърхасет, съдружник в отдела за анализи на логистичните площи в Европа в Savills. 

От гледна точка на усвояването макар макроикономическите перспективи да се очаква да станат по-ясни, ако не се подобрят до края на годината цялостното забавяне на обема на продажбите и слабите икономически нагласи започват да се отразяват на наемния пазар. Savills счита, че усвоените площи в Европа са достигнали 650 хил. кв. м през първото тримесечие на тази година, което е спад с 16% спрямо средното петгодишно равнище за първото тримесечие. 

"Контекстът е от съществено значение в нашия анализ на пазара, който преживя експлозивен растеж, период на умереност винаги е вероятен след това. При сравнение на данните спрямо първото тримесечие на 2022 г. е важно да се отбележи, че те са в унисон с трите години преди пандемията и че годишните сравнения са спрямо най-силното първо тримесечие в историята", коментира Бленърхасет. 

"Също така ако сравняваме с първото тримесечие на 2019 г., когато пазарът все още беше считан за силен според стандартите преди COVID, усвоените площи са нараснали с 1%, а това означава връщане към темпа преди пандемията. Освен това, когато икономиката се подобри и компании за електронна търговия като Amazon станат по-активни, очакваме силно възстановяване в средносрочен план", допълва той. 

По отношение на инвестициите данните на Savills показват, че обемите са намалели с 49% на тримесечна база и със 73 на сто спрямо първото тримесечие на 2022 г., въпреки че тогава беше отчетен исторически връх. Общият обем от инвестиции на стойност 5,1 млрд. евро през първото тримесечие е най-ниският от световната финансова криза и е с 57 на сто под средното петгодишно равнище. По отношение на страните Унгария, Норвегия, Белгия и Франция отчитат най-големите спадове, а Чехия, Ирландия и Португалия са се представили малко по-добре. Само Полша и Румъния са отчели ръст на инвестициите. 

"Основен фактор за забавянето на инвестиционните обеми е по-строгата парича политика, тъй като централните банки продължиха да повишават лихвите и последвалият ръст на разходите за финансиране се отрази на нагласите на инвеститорите", отбелязва Маркус де Минквиц, ръководител на индустриалните и логистични площи в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills. 

"Занапред, когато пазарът се стабилизира и несигурността намалее, очакваме да видим ръст на сделките с напредването на годината", допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още