IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на логистични площи в големите пристанищни градове расте главоломно

Шанхай е бил най-натовареното пристанище в света през 2022 г.

12:30 | 10.01.23 г.
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Ръстът с 36,5% на международния обем от корабни контейнери през последните десет години стимулира силно търсене на логистични площи близо до морски пристанища, сочи докладът Global Seaport Review на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Двата катализатора за растежа са ръстът на онлайн продажбите и повишеното складиране на наличности като предпазна мярка срещу нарушения на веригите за доставка.

Секторът на индустриалните и логистични имоти отчита високо търсене в исторически план, тъй като компаниите разширяват обектите си, за да са в крак с продажбите от електронната търговия. През последните пет години обемът им е нараснал със 133%. Очаква се, че до 2026 г. ще са необходими още между 157 млн. и 204 млн. кв. м допълнителни логистични площи, предназначени за електронната търговия, за да подкрепят интернет продажбите.

Компаниите се затрудняват с намирането на складове и разпределителни центрове, за да отговорят на нарастващото търсене и в същото време да задържат разходите за доставка на разумни нива. CBRE счита, че транспортът съставлява между 45% и 70% от общите логистични разходи. Разполагането на разпределителни центрове близо до морски пристанища може да помогне за намаляване на транспортните разходи.

Обемите на търговия също растат бързо на фона на все по-глобалните потребители. Морските пристанища се развиха през последното десетилетие с възприемането на контейнеровози, диверсификацията на видовете товари и оборудване, по-добър интермодален транспорт и напредък в пристанищните технологии.

Днес глобалните морски пристанища извършват мащабна разпределителна дейност, като позволяват на корабните компании да се възползват от икономии от мащаба и да намалят разходите.

„Много компании днес са изправени пред огромен натиск върху веригите за доставка, породен от променящото се поведение на потребителите, икономическата несигурност и нуждата от по-добро подсигуряване на производствените и разпределителните им процеси срещу прекъсвания на работата“, коментира Джон Морис, президент на отдела за индустриални и логистични имоти за Северна и Южна Америка в CBRE.

„С нарастването на контейнеровозите расте и необходимостта от повече логистични имоти, особено в рамките на морските пристанища“, допълва той.

Пристанищата в Шанхай, Сингапур, Лос Анджелис и Хонконг са били най-натоварените в света през 2022 г., сочат данните на CBRE, която е анализирала 18 световни пристанища. Следват Ротердам, Антверпен, Ню Йорк, Хамбург, Савана и Мелбърн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още