IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистичните пазари в света се връщат към нормалност до края на годината, офисите се стабилизират

На офис пазара се наблюдават първи признаци за завръщане на американските компании за частни капиталови инвестиции, съобщава консултантска компания

22:46 | 18.08.23 г.
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Очаква се заръщане към нормални нива на световния пазар на индустриални площи през последните месеци на 2023 г., тъй като цикълът на повишаване на лихвите достига дъно, а инфлацията по света се охлажда, пише консултантската компания Savills.

Обемът на инвестициите в офиси в света остава под натиск, но в много райони купувачите започват да се завръщат.

В сектора на индустриалните и логистични площи анормалните години от 2020 до 2022 г. са заличени и през второто тримесечие на 2023 г. глобалните инвестиционни обеми са били с 10% над равнището им през същия период на 2019 г. Банчмарковата доходност от първокласни площи също е нараснала отново на някои пазари през второто тримесечие, но консултантската компания съобщава, че доходност от 5% в САЩ, Австралия и Великобритания започва да привлича отново инвеститори предвид перспективите за повече стабилност при лихвите през идните 12 месеца и продължаващия натиск към повишаване на наемите.

„Макар че активността е далеч от треската през последните няколко години, в редица големи индустриални портфейли, включващи някои от най-големите компании за управление на активи в света, бяха сключени сделки тази година. Според много показатели се връщаме към нивата преди COVID, а това показва, че пазарът е силен“, коментира Марк Русо, старши директор и ръководител на отдела за анализи на индустриалните площи в северноамериканския слон на Savills.

„В настоящия момент нашите очаквания са за връщане към стабилен ръст на наемите и ускоряване на активността на инвеститорите до края на годината, тъй като много от тях остават въодушевени, както винаги, към перспективите за растеж на сектора в средносрочен и дългосрочен план“, отбелязва още той.

Макар че обемите от инвестиции в офиси остават ниски, а през второто тримесечие отчетоха спад от 60% на годишна база, някои пазари започват да показват признаци на стабилизиране, констатира Savills. Въпреки ниските обеми от сделки все още има известна ликвидност, особено за по-малки терени, където разполагащи със значителни средства частни купувачи продължават да се възползват от липсата на конкуренция на пазара.

Според консултантската компания се наблюдават и първи признаци за завръщане на американски компании за частни капиталови инвестиции с участие в сделки. Бенчмарковата доходност от първокласни офис площи отново е нараснала в Сидни, Мадрид, Франкфурт и Лос Анджелис, въпреки че стабилизирането е по-очевидно в Азиатско-Тихоокеанския регион в сравнение с първото тримесечие. Лондон също показва признаци на стабилизиране при отсъствие на нова волатилност при лихвите.

„Обемите с офиси през последно време и данните за доходността все още не отразяват факта, че инфлацията вероятно е достигнала връх и че може би се доближаваме до края на повишаването на лихвите“, коментира Рашид Хасан, ръководител на глобалните трансгранични инвестиции в Savills.

„Има зараждащи се признаци, че страницата се обръща. Виждаме повече купувачи, отколкото продавачи на пазара, а това показва, че те очакват средата да се подобри. Освен това отбелязваме все повече примери на собственици, които рефинансират активи въпреки често неблагоприятните условия – фактът, че го правят, вместо да напуснат пазара, показва, че наистина очакват пазарът да се подобри“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още