fallback

Хибридният модел на работа охлажда ентусиазма на инвеститорите към офисния пазар

Цените на офисните сгради остават стабилни, казва Антон Славчев, изпълнителен директор на Avision Young

22:50 | 11.10.23 г.

Хибридният модел на работа охлажда ентусиазма на инвеститорите към офисния пазар. Това е един цикъл на развитие на пазара на офиси, който сме наблюдавали и преди през годините. Toва заяви Антон Славчев, изпълнителен директор на Avision Young, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тъй като офисните договори не са краткосрочни, част от празните площи са освободени от компании, които са реагирали на новия начин на работа – дистанционният и хибридният. И сега намаляват част от своите офисни площи, посочи събеседникът.

„Търсенето се движи от предлагането на нови площи. Със забавянето на новото предлагане тенденцията с преместване на ново място също ще се забави. Изборът на фирмите ще бъде по-скоро в съществуващите офисни сгради, отколкото в голямо количество нови“, уточни Славчев.

По думите му цените на офисните сгради са стабилни, като за клас А варират между 11-16 долара на кв.м. на месец. Нивата на тарифите не са се променили за последните години, тъй като търсенето се е свило и наемодателите са принудени да се лишат от своя търговски марж, отколкото да увеличат цените.

„Всеки един пазар особено офисният е цикличен – в момента сме в нискостояща тенденция, където той ще пострада, но това отваря други възможности - например наемателите да потърсят по-добър офис на по-добра цена, а инвеститорите да помислят какви биха били ключовите точки, които биха привлекли наематели в техните проекти“, посочи гостът.

Според него бъдещето е на проекти, които се реновират и сменят предназначението си, което се наблюдава и в западните страни.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 11.10.23 г.
fallback
Още от Новини виж още