IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хибридният модел на работа охлажда ентусиазма на инвеститорите към офисния пазар

Цените на офисните сгради остават стабилни, казва Антон Славчев, изпълнителен директор на Avision Young

22:50 | 11.10.23 г.

Хибридният модел на работа охлажда ентусиазма на инвеститорите към офисния пазар. Това е един цикъл на развитие на пазара на офиси, който сме наблюдавали и преди през годините. Toва заяви Антон Славчев, изпълнителен директор на Avision Young, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тъй като офисните договори не са краткосрочни, част от празните площи са освободени от компании, които са реагирали на новия начин на работа – дистанционният и хибридният. И сега намаляват част от своите офисни площи, посочи събеседникът.

„Търсенето се движи от предлагането на нови площи. Със забавянето на новото предлагане тенденцията с преместване на ново място също ще се забави. Изборът на фирмите ще бъде по-скоро в съществуващите офисни сгради, отколкото в голямо количество нови“, уточни Славчев.

По думите му цените на офисните сгради са стабилни, като за клас А варират между 11-16 долара на кв.м. на месец. Нивата на тарифите не са се променили за последните години, тъй като търсенето се е свило и наемодателите са принудени да се лишат от своя търговски марж, отколкото да увеличат цените.

„Всеки един пазар особено офисният е цикличен – в момента сме в нискостояща тенденция, където той ще пострада, но това отваря други възможности - например наемателите да потърсят по-добър офис на по-добра цена, а инвеститорите да помислят какви биха били ключовите точки, които биха привлекли наематели в техните проекти“, посочи гостът.

Според него бъдещето е на проекти, които се реновират и сменят предназначението си, което се наблюдава и в западните страни.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още