IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведските имотни проблеми може да ускорят спада на цените в Дания

Най-големите шведски компании имат имоти в Дания на стойност 14,5 млрд. долара

08:45 | 29.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Датската централна банка заяви, че рискът от нови спадове на цените на пазара на бизнес имоти може да бъдат ускорени от шведски имотни компании, разпродаващи портфейлите си с имоти в Дания, а това може да навреди на банките, пише Ройтерс.

Шведските имотни компании не успяват да рефинансират дълга си на фона на растящите лихви и започват да продават портфейлите си, а това може да се отрази и на датския имотен пазар, като намали цените, предупреди централната банка.

„Заради ниското ниво на сделките ценова корекция, свързана с излизане от инвестиции от шведски компании, на този етап ще има относително големи последици“, отбеляза централната банка в доклада си за финансовата стабилност и допълни, че най-големите шведски компании имат имоти в Дания на стойност 99 млрд. датски крони (14,5 млрд. долара) и дълг към датски кредитни институции за около 43 млрд. крони.

Всяко значително излизане от инвестиции от шведски фирми ще се случи на фона на рязък спад на сделките с бизнес имоти в Дания тази година, което според централната банка показва, че цените все още не са коригирани към новото лихвено ниво.

Тя предупреди, че с намаляването на цените на бизнес имотите допълнителните гаранции, предоставени от имотните компании за заемите, може да не бъдат достатъчни за покриване на пълната им експозиция към банките.

„Това може да доведе до загуби за институциите в случай на спиране на плащанията по заемите“, отбеляза банката.

По-рано този месец шведската имотна компания Corem Property Group съобщи, че е договорила продажбата на два имота в датската столица на стойност 3,9 млрд. крони (370 млн. долара), за да заздрави счетоводния си баланс и да освободи капитал, припомня Bloomberg. 

Кредитирането от датски кредитни институции за имотни компании нараства през последните години и достига 537 млрд. крони, или около 38% от експозицията им към компании.

Централната банка съобщи още, че датските имотни компании не са изправени пред същите рискове при рефинансиране като шведските, тъй като те се финансират основно чрез ипотечни кредити с дълъг падеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още