IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две от най-скъпите имения в Лондон не успяват да намерят купувач

Купувачите очакват отстъпки, които продавачите не са готови да предложат, коментират брокери

12:02 | 06.12.23 г.
Имението Holme в Риджънтс Парк в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Имението Holme в Риджънтс Парк в Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Две от най-скъпите имения на пазара в Лондон, предлагани за общо 475 млн. паунда (602 млн. долара), не успяват да намерят купувач, тъй като високите лихви и тежката данъчна среда ограничават инвестициите, пише Bloomberg.

Изпитващата сериозни затруднения строителна компания China Evergrande Group на Хуей Ка Йен почти е успял да продаде имението Rutland Gate тази година за около 200 млн. паунда, с 25 млн. паунда под офертната цена, съобщава запознат източник. Имотът в Найтсбридж, който е смятан за най-скъпото жилище в Лондон, e получиl оферта от купувач от Близкия изток, но преговорите са се провалили.

Сега е подадена друга оферта от различен купувач от Близкия изток, въпреки че тя също е под офертната цена на Хуей, разкрива източникът. Китайският магнат имаше две луксозни жилища в Хонконг, които бяха иззети от кредитори миналия месец, след като дълговата криза в Evergrande продължава да подкопава богатството му.

На един час път пеша от Rutland Gate през Хайд парк и заможния квартал „Мерилбоун“ се намира имението The Holme с 40 стаи в Риджънтс Парк. Имотът, който преди време беше собственост на саудитското кралско семейство, сега е с наложена възбрана след забавено плащане по заем. Въпреки десетките огледи от кандидат-купувачи тази година, продавачите все още не са получили предложение, което да се доближава достатъчно до офертната цена от 250 млн. паунда, съобщава запознат източник.

„Купувачите на пазара в момента искат да усетят, че получават отстъпка, но супер първокласните продавачи остават много сдържани“, коментира Джо Екълс, управляващ директор в агенцията за недвижими имоти Eccord.

Растящите лихви по заемите, икономическата несигурност и най-тежката криза с издръжката за живот от едно поколение насам водят до забавяне на имотния сектор във Великобритания тази година. Макар че пазарът на луксозни жилища в Лондон е по-изолиран от подобни насрещни ветрове, тъй като купувачите обикновено не разчитат толкова на кредити, търсенето все пак е засегнато от негативните нагласи в сектора и политическата несигурност преди парламентарните избори, които може да се състоят още догодина.

Заради дискретната природа на пазара на ултрапървокласни имоти в Лондон брокерите обичайно намират кандидат-купувачи чрез частни мрежи. Това позволява на продавачите да експериментират с цената, без да оставят следа онлайн, а това означава, че е по-малко вероятно да изпаднат в неизгодно положение, ако изберат да препродават имота си по-късно.

„Разликата между офертни и постигнати цени за най-добрите жилища в центъра на Лондон сега съставлява средна отстъпка между 5% и 6%“, казва Джеръми Гий, управляващ директор на компанията за луксозни имоти Beauchamp Estates, която работи и по двете продажби. „За жилища на цена, която започва от над 15 млн. паунда и стига до над сто милиона паунда, преговорите между продавача и купувача може да са изключително сложни".

Милиардери и мултимилионери са купили жилища в Лондон на цена над 15 млн. паунда за общата сума от 340 млн. паунда между януари и юни, сочат данните на Beauchamp Estates, това се равнява на средно две сделки на месец. Сумата намалява спрямо продажбите за над 400 млн. паунда през първото полугодие на 2022 г. и за 514 млн. паунда за шестте месеца след периода на блокадите през 2021 г.

Освен това продавачите, които успяват да стигнат до сделки, сега обикновено трябва да приемат отстъпки. Апартамент с шест спални в Найтсбридж, който се намира в бивша шоколадова фабрика на Harrods, беше продаден този месец на мултимилионер от Европа за 18 млн. паунда, около 8% под офертната цена.

Обща стойност на продадените жилища на цена над 15 млн. паунда в Лондон. Графика: Bloomberg LP Обща стойност на продадените жилища на цена над 15 млн. паунда в Лондон. Графика: Bloomberg LP

При оглед през лятото на десетки имоти в Найтсбридж и Кенсингтън с клиент, търсещ жилища на цена до 15 млн. паунда, четирима продавачи били готови да продадат имота си без печалба или дори на загуба, казва Екълс.

„Това може да е горчив хап за преглъщане“, коментира тя.

Екълс отбелязва също, че офертната цена на жилище в богатото предградие Сейнт Джонс Ууд е била намалена от 9 млн. пауна на 6,5 млн. паунда в стремеж за привличане на оферти, преди да бъде постигната крайна продажна цена от 8,5 млн. паунда. Имоти, които се нуждаят от сериозен ремонт или са персонализирани, за да отразяват конкретен вкус, са най-силно засегнати“, отбелязва Екълс.

„Продавачите най-сетне се събуждат за факта, че трябва да коригират очакванията си и са много по-отворени към по-ниски оферти. Това се дължи на необходимостта да опростят делата си, като консолидират финансови и имотни активи, и на натиска от консултанти и банки да се освободят от незадоволителни инвестиции“, коментира Екълс.

Топ пет на индустриите за милиардери на възраст под 50 години. Графика: Bloomberg LP Топ пет на индустриите за милиардери на възраст под 50 години. Графика: Bloomberg LP

Въпреки това естеството на луксозния жилищен пазар в Лондон, който не разчита твърде много на дълг, означава, че най-скъпите сделки са по-трайни от по-евтините. Гий отбелязва, че офертните цени за „трофейни жилища“, обичайно най-скъпите и разточителни имоти, все още може да бъдат достигнати и надхвърлени въпреки забавянето на пазара в момента.

Около 17% от хората с ултрависоко нетно богатство са купили поне едно жилище миналата година, показват данни на консултантската компания Knight Frank, а най-богатите собственици на жилища все още постигат сделки. Индийският милиардер Рави Руиа, например, купи имение в Лондон с гледка към Риджънтс Парк това лято за 113 млн. паунда.

„Пазарът на жилища на цена над 10 млн. паунда в центъра на Лондон в момента е движен от американски и близкоизточни купувачи, особено клиенти от Саудитска Арабия и ОАЕ“, отбелязва Гий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още