IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Манхатън са се повишили за пръв път от над година

Пазарът дава ранни признаци на възстановяване

09:34 | 03.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Манхатън са се повишили за пръв път от над година, след като ръстът при продажбите на луксозни жилища се е превърнал в двигател на пазара, а по-ниските ипотечни лихви подготвят сцената за по-широко възстановяване през 2024 г., съобщава Bloomberg.

Покупките са приключили средно при медианна стойност от 1,16 млн. долара през четвъртото тримесечие, което е с 5,1% повече на годишна база, сочат данни на оценителя Miller Samuel и агенцията за имоти Douglas Elliman Real Estate. Това е първото годишно увеличение от третото тримесечие на 2022 г.

Макар че общият брой на сделките е намалял, продажбите на стойност поне 5 млн. долара са скочили през четвъртото тримесечие. В период, когато ипотечните лихви вървяха към 8%, над две трети от купувачите в Манхатън са платили в брой, което е най-високата стойност, откакто Miller Samuel започва да следи данните през 2014 г.

Пазарът може би вече се завръща обратно в посоката на ипотечните кредитополучатели. Разходите за финансиране намаляват рязко през последните няколко месеца, тъй като търговците придобиват увереност, че охлаждането на инфлацията ще позволи на Федералния резерв да намали лихвите тази година.

Договорите за закупуване на жилища в Манхатън – по-навременен индикатор за търсенето, отколкото приключените продажби – са се увеличили през декември на годишна база, показва отделен доклад на Miller Samuel и Douglas Elliman. Увеличението сигнализира за началото на процес, при който по-ниските лихви привличат повече купувачи и подтикват повече продавачи да обявят домовете си. Цените вероятно ще се повишат при този сценарий, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

„Пазарът дава ранни признаци, че започва да се възстановява“, коментира Милър. „Няма да се промени за една нощ, но има тенденция към по-добро представяне по отношение на сделки и инвентар и, до известна степен, цени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още