IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на турските строителни компании и лирата поевтиняват след победата на опозицията

Поражението на партията на президента Ердоган намалява вероятността за реализиране на подкрепяни от правителството проекти

20:05 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Книжата на строителните компании в Турция поевтиняха значително на борсата в Истанбул в понеделник, след като управляващата партия в страната понесе безпрецедентно поражение на местните избори, предава Bloomberg. Неубедителното представяне намалява вероятността за реализиране на подкрепяни от правителството големи проекти.

Цената на акциите на държавния тръст за инвестиции в недвижими имоти Emlak Konut GYO AS се понижи с 9,8% до 8,99 турски лири, записвайки най-големия спад от една година насам. Компанията, която преди време беше ръководена от кандидат-кмета на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, тласна надолу REIT индекса на борсата в Истанбул с 4,5%.

Предизборните обещания на Курум включваша строителството на нови 650 хил. нови жилища, но кандидатът на опозицията за кмет Екрем Имамоглу удължи мандата си с нови пет години, като надделя с разлика от 11 процентни пункта.

Резултатите от изборите натежаха и върху производителите на цимент, като базираната в Истанбул Bogazici Beton Sanayi Ve Ticaret отбеляза спад от 10%, цената на акциите на Akcansa Cimento AS, друг голям производител на цимент в най-големия турски град, се понижи с над 6%.

„Тези движения са по-скоро краткосрочни и психологически, породени вероятно от инвеститори на дребно“, коментира Хайдар Акун, управляващ партньор на базираната н Истанбул компания Marmara Capital.

„Вероятно имаше известни очаквания, че положителен резултат за управляващата партия ще подкрепи стремежа към строителство“, допълва той.

Турският бенчмарк Borsa Istanbul 100 отбелязваше спад през деня, но в крайна сметка завърши сесията в понеделник с лек ръст от 0,17% до ниво от 9157,54 пункта. 

Междувременно турската лира отслабва след поражението на управляващата партия на Ердоган на местните избори.

Лирата отписва 0,63% от стойността си до 32,1423 за долар, което е рекордно ниско ниво, към 19:49 ч. местно време в Истанбул, на фона на вяла търговия заради великденските празници на много европейски пазари.

Турската валута е загубила около 9% от стойността си от началото на годината, което я поставя на второ място сред най-поевтиняващите валути на страните с развиваща се икономика след чилийското песо.

Преди изборите инвеститори изразиха притеснения за това дали загуба на управляващата партия ще вдъхнови промени на икономическите политики, след като миналата година основната лихва беше повишена с общо 4,150 базисни пункта.

Но в успокояваща реч след полунощ Ердоган прие поражението и заяви, че партията му трябва да си извади поуки от резултата.

Думите на Ердоган вероятно са помогнали за намаляване на натиска върху други рискови индикатори, като цената за застраховане на турския дълг срещу спиране на плащанията за пет години спадна с четири базисни пункта до най-ниското си ниво от 5 март, а доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи с 19 базисни пункта до 26,6%.

Инвеститорите изразиха задоволство от поврата към по-ортодоксална парична политика, целяща да укроти инфлацията, въпреки че тя подкопава перспективите за икономически растеж, като прави вземането на заеми почти невъзможно за повечето граждани. След завоя след президентските избори миналата година чуждестранни инвеститори са купили турски облигации и акции на нетна стойност 4,9 млрд. долара.

Турската лира поевтинява след местните избори в страната. Графика: Bloomberg LP Турската лира поевтинява след местните избори в страната. Графика: Bloomberg LP

Въпреки това много бизнес ръководители запазват предпазлив подход към турските активи, притеснени, че ще бъдат сварени неподготвени от нова промяна в икономическата политика. Мнозина посочиха местните избори като риск и заявиха, че лош резултат може да накара Ердоган да смени курса.

Тъкмо тези притеснения се опита да успокои в понеделник пазарно ориентираният турски финансов министър Мехмет Шимшек. Той заяви, че икономическото ръководство ще продължи да прилага „решително“ сегашната икономическа политика.

„Ще отдадем приоритет на спестяванията, като държим под контрол държавните разходи наред със затегната парична политика и избирателни кредитни политики с цел да намалим трайно инфлацията до едноцифрени числа“, заяви Шимшек в публикация в социалната мрежа Х.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още