IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията нанесе тежък удар на Ердоган на местните избори в Турция

Кандидатите на опозицията спечелиха отново в Истанбул и Анкара, ПСР и основният ѝ съюзник отстъпиха кметските постове в 19 ключови общини

08:27 | 01.04.24 г.
Турският президент Реджеп Ердоган и съпругата му Емине приветстват привърженици след края на местните избори в Анкара. Снимка: EPA/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган и съпругата му Емине приветстват привърженици след края на местните избори в Анкара. Снимка: EPA/БГНЕС

Турците нанесоха най-тежкия удар на избори на президента Реджеп Ердоган и на партията му на местните избори в страната, които затвърдиха опозицията като политическа сила и утвърдиха кмета на Истанбул Екрем Имамоглу като основния опонент на президента, предава Ройтерс.

След преброяване на повечето бюлетини Имамоглу води с десет процентни пункта на местните избори в най-големия турски град Истанбул, а Народно-републиканската партия (НРП) запази Анкара и спечели още 15 други кметски места в градове в страната. 

Това е най-тежкото поражение за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в над 20-годишното им управление и може да е сигнал за промяна в разделения политически пейзаж в страната. Ердоган го нарече „повратна точка“ в обръщението си след полунощ.

Той и ПСР се представиха по-слабо от прогнозите в обществените допитвания заради ускоряващата се инфлация, недоволството на ислямистките избиратели, а в Истанбул и заради одобрението за Имамоглу извън светската база на НРП, коментират анализатори.

„Тези, които не разбират посланието на страната, в крайна сметка ще загубят“, заяви 53-годишният Имамоглу пред хиляди ликуващи избиратели късно в неделя, някои от които скандираха за оставка на Ердоган.

„Тази вечер 16 млн. граждани на Истанбул изпратиха посление както на нашите опоненти, така и на президента“, каза още бившият бизнесмен, който влезе в политиката през 2008 г. и сега е смятан за вероятен кандидат за президент.

Ердоган, който през 90-те години на миналия век беше кмет на родния си град Истанбул, проведе усилена кампания преди местните избори, които според анализаторите са показател както за подкрепата му, така и за трайността на опозицията.

В обръщение към привържeниците си в централата на ПСР в Анкара Ердоган заяви, че съюзът му е „загубил височина“ в цялата страна и ще предприеме стъпки, за да отговори на посланието от избирателите.

„Ако сме допуснали грешка, ще я поправим. Ако имаме пропуск, ще го запълним“, каза Ердоган.

В Анкара хиляди поддръжници развяха по-рано турски и партийни знамена за речта на преизбрания кмет от НРП Мансур Яваш, който детронира опонента си от ПСР в още едно разочарование за Ердоган.

При преброени 92,92% от бюлетините в Истанбул, най-големия град в Европа и икономическия двигател на страната, Имамоглу получава 50,92% от гласовете спрямо 40,05% за опонента му от ПСР Мурат Курум, бивш министър в правителството на Ердоган.

Обществените допитвания предвиждаха оспорвана надпревара в Истанбул и възможни загуби на НРП в цялата страна.

Но частичните официални резултати, обявени от държавната Анадолска агенция, показаха, че ПСР и основният ѝ съюзник губят кметските постове в 19 ключови общини, включително големите градове Бурса и Балъкешир в индустриализираната северозападна част на страната, което вероятно показва притесненията на работещите хора.

НРП води на национално ниво с почти 1% от гласовете за първи път от 35 години насам, сочат резултатите.

Според анализатори икономическите затруднения, включително инфлация от 70% и забавяне на растежа заради агресивните мерки за затягане на паричната политика са накарали избирателите да накажат ПСР този път.

Ердоган заяви, че краят на втория изборен цикъл за по-малко от една година сам по себе си ще бъде утеха за икономиката.

Пред сградата на общината в Истанбул развяващи знамена поддръжници заявиха, че искат Имамоглу да се изправи срещу Ердоган на президентски избори в бъдеще.

Нарастващата народна подкрепа за ислямистката „Нова партия на благоденствието“, която възприе още по-твърда линия от Ердоган срещу Израел заради конфликта в Газа, също подкопа подкрепата за ПСР. Партията взе Санлиурфа от досегашния кмет от ПСР в югоизточната част на страната.

Имамоглу беше преизбран въпреки рухването на опозиционния съюз, който не успя да свали Ердоган миналата година.

Основната прокюрдска партия ДЕМ, която подкрепи Имамоглу през 2019 г., издигна собствен кандидат в Истанбул този път. Но много кюрди загърбиха партийната лоялност и гласуваха отново за него, сочат резултатите.

В населената предимно с кюрди югоизточна част на страната ДЕМ затвърди силата си, като спечели в десет провинции. След предишни избори държавата замени прокюрдски кметове с назначени от нея „довереници“ заради предполагаеми връзки с бунтовници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още