IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отива на съдбовни местни избори, които ще определят бъдещето ѝ

Ако Ердоган си върне властта над града, ще използва това като трамплин да промени конституцията, за да удължи управлението си

18:38 | 30.03.24 г.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg LP

След забележителната си победа на президентските избори през миналата година Реджеп Тайип Ердоган даде да се разбере, че икономическата и политическа сила на Турция е следващата в полезрението му.

„Готови ли сме да си върнем Истанбул?“, попита турският лидер ветеран пред ревящата публика, докато празнуваше триумфа си в президентската надпревара през май 2023 г. „Започнахме с Истанбул, ще продължим с Истанбул“, каза той тогава, припомня Politico.

Президентският вот беше опустошителен за турската светска опозиция, която гледаше на изборите като на най-добрия си шанс да отстрани Ердоган, откакто той пое националната власт през 2003 г. Изборите тази неделя в Истанбул, които се провеждат в същия ден като регионалните и общинските гласувания в цяла Турция, също са със залог всичко или нищо.

Ако помазаният кандидат на Ердоган си върне най-важния метрополис в страната, където самият президент изгради името си, това ще унищожи останалия бастион на опозицията срещу неговото управление. Ако обаче опозиционният кмет на Истанбул се задържи и запази контрола над града, който представлява 18 процента от населението на Турция и една трета от нейната икономика, това може да му осигури трамплин към националната власт.

Според резултатите от социологически проучвания, които не са особено надеждни, кандидатите имат близки резултати. Скорошни проучвания дават преднина на опозиционната Републиканска народна партия, която варира между девет и по-малко от един пункт. Други проучвания дават преднина на партията на Ердоган.

Залогът, както практически, така и символичен, едва ли може да бъде по-висок за политиците, които се борят за бъдещето на Турция. Изборите ще решат дали Ердоган ще задълбочи и консолидира своето автократично и ислямистко ориентирано управление, или ще има и някакъв друг, алтернативен път.

За Селин Насъ, гостуващ сътрудник в Европейския институт на Лондонското училище по икономика, „Истанбул е не само търговският и икономически център на Турция, но и културното и интелектуално сърце на страната... микрокосмос на Турция“. В резултат на това, казва тя, „спечелването на Истанбул се смята за спечелване на Турция“ – отчасти поради икономическото влияние, което идва с контрола върху бюджета на града, и отчасти поради неговото „дълбоко символично значение“ за самия Ердоган, който стартира своя кариера с изненадваща победа на изборите за кмет на града точно преди 30 години.

Тези връзки са сред причините, поради които Ердоган беше толкова зашеметен от триумфа на кандидата на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу на предишните местни избори. Имамоглу е опозиционен политик, който има статут на суперзвезда в турската политика. Кметът на Истанбул и основен опозиционер на Ердоган Екрем Имамоглу. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Кметът на Истанбул и основен опозиционер на Ердоган Екрем Имамоглу. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Партията на Ердоган беше толкова шокирана от загубата на Истанбул, че властите организираха повторни избори, но загубиха със съкрушителна разлика. Това остава едно от най-позорните поражения на управляващата партия досега.

Пет години по-късно Ердоган се опитва да довърши по-младия си съперник – а с него и турската опозиция. „Ако Имамоглу загуби, светската опозиция няма да може да събере силите си, ще остане в пълен безпорядък и ще е напълно неспособна да оспори сегашния управляващ блок и консолидацията на една все по-ислямизираща се и авторитарна система“, коментира Соли Йозел, старши политически анализатор в университета Кадир Хас в Истанбул.

Йозел прогнозира, че може да отнеме десетилетие на опозицията да се възстанови от поражение в Истанбул и други големи градове като Анкара.

Обратно, ако Имамоглу надделее, това ще затвърди репутацията му на единствения политик през последния четвърт век, който е успял да надделее над Ердоган – и може би самият той ще поеме по пътя към националната власт. „Ако Имамоглу спечели отново, това ще бъде третата му победа срещу Ердоган и след това той ще върви към президентския пост“, коментира пред медията политик от Републиканската народна партия на Имамоглу, пожелал анонимност.

Ердоган вижда това и иска да го спре. За тази надпревара той избра Мурат Курум, бивш министър на околната среда и преди това един от главните служители на правителството, който отговаряше за реакцията на правителството на земетресенията през февруари 2023 г., които убиха над 50 хил. души.

Критиците на правителството казват, че реакцията на бедствието е била твърде бавна. Ердоган и Курум казват, че са се опитали да възстановят разрушеното.

Президентът не се свени да води кампания за своя кандидат и призовава електората в Истанбул да накаже опозицията за предполагаемата им некомпетентност и неспособност да изградят инфраструктурата на града. „Нека им дадем урока, който заслужават, на 31 март“, заяви той на митинг в Истанбул този месец.

Ердоган освен това описва местните избори като „присъда“ и „съдбовни избори“.

Президентът хвърли цялата си политическа тежест в надпреварата, като изпрати не по-малко от 17 правителствени министри за кампанията в Истанбул. Много коментатори прогнозират, че Ердоган ще използва евентуална победа в неделя като стартова площадка за изменение на конституцията, така че да може да служи повече мандати като президент.

Като кмет на Истанбул и лидер на опозицията Имамоглу е може би основната пречка пред Ердоган да пренапише конституцията, за да удължи управлението си.

Ролята на кмета беше подсилена от хаоса в редиците на опозицията. След поражението си на президентските избори миналата година опозиционният многопартиен съюз се разпадна и бившият лидер на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу беше принуден да напусне.

Запитан за амбициите му от Politico, Имамоглу отговаря чрез свой съветник: „Управлението на Истанбул е свещено задължение... Никакъв друг въпрос не стои в дневния ми ред в момента“.

Той вече е изправен пред съдебни дела, които се стремят да го дисквалифицират от публична длъжност поради предполагаеми обидни коментари, които е направил за служителите, анулирали първите избори за кмет на предишния вот. Той обаче се подготвя за мегабитка. Запитан какво ще направи, ако загуби от партията на Ердоган, Имамоглу отговаря: „Не базирам кариерата си на планове за провал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още