IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво цели Ердоган с призивите за промяна на конституцията?

Ердоган играе на друго поле, което да легитимира неговото авторитарно управление, коментира журналистът Тайфур Хюсеин

17:12 | 13.11.23 г.

Ден след като Европейската комисия излезе с пореден критичен доклад за присъединяването на Турция към ЕС, президентът Реджеп Тайип Ердоган отправи критики срещу Конституционния съд на страната и поиска промени в конституцията. Настоящата конституция е oт 1982 г. и е приета по времето на военната хунта, така че има нужда от модернизация, но целите на Ердоган са други. Това коментира журналистът Тайфур Хюсеин в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ердоган имаше всякакви възможности да направи това през последните десет години при условие, че имаше абсолютно мнозинство в парламента и подкрепа от националистите. Ердоган играе на друго поле, което да легитимира неговото авторитарно управление и неговият стил на управление да е изцяло в рамките на конституцията", посочи журналистът.

Той поясни, че нарастващият спор за върховенството на закона в страната се отнася за жалба на Касационния съд срещу съдии от Конституционния съд, които отсъдиха в полза на освобождаването на задържания депутат от парламента Джан Аталай.

Тайфур Хюсеин обясни, че новият председател на опозиционната Републиканска народна партия Йозгюр Йозел вече защити конституционните съдии и призова гражданите да се противопоставят на опитите на Ердоган да промени основния закон.

Той напомни, че Турция определи като "несправедлив и пристрастен" годишният доклад на Европейската комисия за разширяването, който беше публикуван миналата седмица. В него Брюксел критикува "сериозното отстъпление" на Турция по отношение на демократичните стандарти, върховенството на правото, човешките права и независимостта на съдебната власт. Според Анкара обвиненията са несправедливи и подчертават "неискреността на подхода на ЕС и ясния двоен стандарт", добавяйки, че въпросите за основните права са спорни дори сред държавите - членки на ЕС“, поясни Хюсеин.

По думите му кандидатурата на Турция да се присъедини към ЕС беше замразена след неуспешния опит за преврат през 2016 г., след който евроинституциите констатираха рязко влошаване на състоянието на турската демокрация, съблюдаването на човешките права, разделението на властите, свободата на словото.

"С такова управление, каквото демонстрира Ердоган, е невъзможно Турция да стане някога част от ЕС", е мнението на журналиста. "Ердоган винаги ще настоява, че иска Турция да бъде член на ЕС, но това ще бъде на думи, а действията ще бъдат съвсем различни", заяви той.

Каква е позицията на Ердоган в контекста на новата криза в Близкия изток? Как може да се развие опозицията в Турция след избора на новия лидер, може ли да се очаква спад на инфлацията, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още