IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпада ли от приоритетите на Ердоган членството на Турция в ЕС?

Какви са очакванията на турския президент след посещението му в арабските страни, коментира Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН

20:19 | 27.07.23 г.

Темата за Европейския съюз и Турция влезе отново в дневния ред във връзка със срещата на НАТО във Вилнюс и условието на Анкара, че ще пусне Швеция в НАТО, ако вратите на ЕС се отворят за Турция. Малко след това обаче президентът Ердоган предприе голямо турне в арабските страни, което беше много успешно, а Обединените арабски емирства обещаха около 50 млрд. долара инвестиции в Турция и предстои да видим ще се реализират ли проектите, коментира Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Предизвикателствата пред Ердоган във външнополитически план са свързани със ситуацията в Украйна и затоплянето на отношенията между Турция и арабските страни“, отбеляза той.

В коментар пред какви предизвикателства се изправя Ердоган във вътрешен план, Карагьозов припомни, че догодина предстоят местни избори, а на последните през март 2019 година опозицията спечели няколко големи града, в това число Анкара и Истанбул.

Според анализатора целите на управляващата партия сега са да си върне колкото се може повече места, затова прогнозира „доста оспорвана битка в Истанбул“.

Карагьозов потвърди, че с годините са се натрупали доста проблеми в турската икономика, които са свързани с обезценяването на турската лира и инфлацията.

„Новото ръководство на централната банка се опитва да спре подкрепата за турската лира, но ако тотално спре тази подкрепа, има риск лирата да потъне доста бързо, смята той. – Намаляването на инфлацията, която в предните месеци достигаше до 80%, не е толкова лесна задача. Хубавото е, че все пак Турция е голям производител на хранителни и земеделски стоки и това определено оказва сдържащ ефект върху инфлацията.“

По думите му най-важното за овладяване на инфлацията в световен план са цените на енергоносителите.

Сближават ли се реално ЕС и Турция на фона на сложната геополитическа обстановка? Защо Турция настоява да се обнови Митническият съюз, който сключи с Европейския съюз на 1 януари 1996 година? Какво не е изпълнила все още турската държава по визовата либерализация? Каква е позицията на Турция за войната в Украйна?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още