IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се намеси в безпрецедентната съдебна криза в Турция с призив за нова конституция

Спорът между Касационния и Конституционния съд в страната може да постави на изпитание върховенството на закона

18:09 | 11.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dogukan Keskinkilic/Anadolu via Getty Images
Снимка: Dogukan Keskinkilic/Anadolu via Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган се намеси в назряваща съдебна криза в петък, призовавайки за нова конституция, която да реши безпрецедентния сблъсък между две от водещите съдилища в страната, пише Ройтерс.

Коментарите му предизвикаха дебат за върховенството на закона, след като в сряда Касационният съд подаде наказателна жалба срещу съдии от Конституционния съд, който постанови миналия месец, че арестувания парламентарист Джан Аталай трябва да бъде освободен.

В обрат – който според критиците подчертава отслабващото състояние на турската правна система – върховният апелативен съд заяви, че решението на Конституционния съд е неконституционно. Правни експерти посочват, че следващата стъпка в решаването на безпрецедентната патова ситуация е трудна за предвиждане.

„За съжаление Конституционният съд направи много грешки поред до този момент, което сериозно ни натъжава“, коментира Ердоган пред репортери на връщане от Узбекистан, цитиран в съобщение от пресслужбата му.

Турската адвокатска колегия и основната опозиционна Републиканска партия разкритикуваха решението на апелативния съд, определяйки го като „опит за преврат“, и стотици техни членове участваха в демонстрация с викове „справедливост“ по улиците на столицата Анкара в петък.

Шествието им премина над 10 км от Съдебната палата в Анкара до квартал Алатлибел, където едно до друго се намират седалищата на Конституционния съд и Касационния съд.

В петък вечерта от Касационния съд излязоха с официална позиция – необичаен за съда ход, обвинявайки Конституционния съд във вкарване на правната система в хаос с решенията си по индивидуални жалби.

„Касационният съд е готов да докаже необходимата подкрепа за работата по правни и конституционни (изменения), за да се отстранят проблеми, предизвикани от прилагането на индивидуални жалби“, се казва в позицията.

Деградация на върховенството на закона

В коментар, направен по-късно по време на церемония в Анкара, Ердоган зае по-умерена позиция по отношение на кризата. Той заяви, че не заема страна в спора и ще приеме ролята на рефер.

Ердоган също така посочи, че спорът между двете съдилища показва нуждата от нова конституция, което е продължение на позицията му, че парламентът трябва да се заеме с въпроса още догодина.

Тази последна криза показва, че Ердоган иска „повече контрол върху турската съдебна система“, смята Гарет Дженкинс, базиран в Истанбул политически анализатор.

„Той предпочита да прави нещата в съответствие с конституцията. Ето защо той измени настоящата конституция през 2010 г. и 2017 г. и сега говори за съвсем нова“, допълни Дженкинс.

Аталай бе осъден на 18 години затвор миналата година, след като бе признат за виновен в опит да свали правителството, организирайки национални протести през 2013 г., наред с турския филантроп Осман Кавала и шестима други.

Всички обвинени отричат да са извършили престъпление във връзка с протестите, които според тях са възникнали спонтанно – те бяха и едно от най-големите предизвикателства в над двадесетте години на Ердоган във властта.

Според правни експерти подобна криза между двете най-ключови съдилища в страната е безпрецедентна и подчертава притесненията, че съдебната система е подчинена на волята на Ердоган.

Случилото се също така съвпадна и с публикуването на годишния доклад на Европейската комисия за турското членство в ЕС, в който се подчертава „сериозното отстъпване“ от демократичните стандарти в страната, върховенството на закона и независимостта на съдебната система.

„Обратната реакция на Касационния съд… е открита и войнствена атака срещу Конституционния съд“, заяви Бертил Одер, професор по конституционно право в университета в Коч. „Подобно криминализиране на конституционни съдии… продължава деградацията на върховенството на закона в Турция“, коментира още той.

Според професора по конституционно право Шуле Йозсой Боюнсуз от Университета в Галатасарай  Касационният съд е пренебрегнал конституцията с решението си за Аталай. „Ако Аталай бъде лишен от мястото си, волята на народа ще бъде узурпирана. Турция ще стане по-авторитарна, натискът ще се засили“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 11.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още