IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще си върне ли Ердоган Истанбул?

Какви са шансовете на опозицията на местните избори в края на март, коментира журналистът Мехмед Юмер

13:20 | 02.01.24 г.

Президентът Реджеп Таийп Ердоган започна да се подготвя за местните избори в Турция тази година почти веднага след като спечели изборите през 2023 г. Изборите в края на март вече са основна тема в турските медии, като все още няма ясни фаворити в социологическите проучвания за големите центрове Анкара и Истанбул. След победата на президентските избори Ердоган се чувства силен и иска да си върне Истанбул на всяка цена, а опозицията срещу него е в процес на разпадане. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Мехмед Юмер.

"Ердоган спечели изборите през май и още същата нощ каза "от тук нататък се готвим да спечелим Истанбул". Подготовката на управляващата Партия на справедливостта и развитието започна още тогава с тази реч на Ердоган", посочи той.

Мехмед Юмер припомни, че Ердоган изгуби Истанбул през 2019 г. и повтори изборите, които отново бяха спечелени от Екрем Имамоглу с още по-голяма преднина. По думите му освен като крепост на Ердоган от 1994 г. насам, градът е символ и за ислямистите в страната – на същите избори партията на Ердоган изгуби и столицата Анкара, което подхрани надеждите на опозицията.

"Ако опозицията успее да задържи двете огромни крепости, има някаква надежда за промяна в Турция", прогнозира журналистът.

Според него управляващата партия е мобилизирала всички структури, за да изпълни обещанието за победа на Ердоган, и има възможност те да я постигнат в Истанбул, като заложат на кандидатурата на вътрешния министър Али Йерликая срещу сегашния кмет Екрем Имамоглу.

"На този етап фигурата на Имамоглу сякаш е водеща, но той спечели благодарение на кюрдските гласове преди пет години. Огромният проблем на опозицията е, че след президентските избори миналата година тази шесторна маса се разпадна", отчете Юмер.

Той смята, че ако кюрдската партия издигне свои кандидати и това направят и други организации и партии, подкрепяли опозицията до момента, това може да даде преднина на партията на Ердоган на местните избори.

По думите му победа на партията на Ердоган в Истанбул би имало огромно значение за президента, който доста изненадващо стана кмет на града през 1994 г. „Това изведнъж го изтласка нагоре в политическия живот и той се наложи като лидер в Турция, но и на международно ниво“, посочи Юмер.

Ще вземе ли нови заеми от арабските държави икономиката на Турция? Какви методи ще приложи Ердоган, за да си осигури победата на ключови места в Турция? Има ли шанс опозицията да задържи Истанбул? Ще запази ли Имамоглу водеща позиция в политическия живот на Турция? Как протича разпадането на опозицията и къде може да отидат тези гласове, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още