IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени спирането на демонтажа на Паметника на съветската армия

Върховните магистрати приеха разпореждането на Административния съд в София за недопустимо заради липса на правен интерес от обжалването

18:59 | 09.04.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) обезсили разпореждане на Административния съд в София, с което по жалба на сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица е наредено да се преустанови демонтирането на Паметника на съветската армия в София, съобщи съдът.

Делото е образувано по частна жалба от Областна администрация на София. Ответници са сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров, Виктор Йочев и Георги Кадиев.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и  нарязване и  на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия. Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

„За да е налице правен интерес, е необходимо този интерес да е пряк, личен и непосредствен“, посочва ВАС. Действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на паметника не засягат пряко и непосредствено правата на подателите на жалбата, допълва съдът.

От делото става ясно, че главният инспектор на инспектората за опазване на културното наследство е разпоредил на областния управител на София Вяра Тодева да спре демонтажа на Паметника на съветската армия още на 14 декември, за да се изясни статутът му.

На 19 декември м. г. Софийският административен съд разпореди незабавно спиране на демонтирането на паметника, след като беше сезиран от партия „Възраждане“ и партията на Мая Манолова „Изправи се.БГ“. Демонтажът на фигурите обаче беше приключил няколко часа по-рано.

Въпреки това областният управител на София обжалва разпореждането пред Върховния административен съд.

Предвижда се паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Крайното решение за съдбата на фигурите трябва да вземе Министерството на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 седмици
бонбон !! разчистването на отпaдъци продължава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още