IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Областната управа в София: Паметникът на съветската армия трябва да бъде демонтиран

Предстои изготвянето на проект за трайното му преместване, съобщават от Областната администрация

12:03 | 07.12.23 г. 6
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нужна е спешна реставрация на Паметника на съветската армия, за която са необходими демонтаж и преместване. Това са изводите в експертното становище за състоянието на монумента, съобщава Областната администрация в София. Заради рискове от инциденти още днес (7 декември) около него ще бъде поставена допълнителна ограда.

Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите, съобщават от институцията.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, предупреждават властите.

Предстои започване на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване съгласно решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности.

В началото на август правителството промени статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост като първа стъпка към премахването му. Целта на промяната е общината да има правото да се разпорежда с терена и съдбата на паметника. По-рано през годината общинските съветници от комисията по култура към Столичния общински съвет гласуваха в подкрепа на предложението на "Демократична България" за преместването на паметника.

Паметникът на Съветската армия е издигнат в Княжеската градина през 1954 г. Той представлява 37-метрова пирамида, върху която се извисява 8-метрова скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете. Решение за демонтирането му е взето от Столичния общински съвет още през 1993 г., но действия не са предприети с аргумента, че той е публична държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Комунистическа ви работа - едни строили, едни бишкали. И те като вас строиха светлото бъдеще с блеснал поглед, но поне го спроиха със сърп и чук от бетон и стомана, а вие - с преззерватив, диллддо, лубрикант и текно-музика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 5 месеца
До: zelka007 "Най-големите противници за влизането ни в Шенген са партньорите на СГЛОБКАТА...Европейската народна партия (ЕНП) са партньорска организация на ГЕРБ и ДСБ в управляващата коалиция, а в Нидерландия партията на Марк Рюте си партнира с ДПС и "Продължаваме Промяната"." Ех, Зелев Зелев, едни надyпeни евроатланти сте и вие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
sssaaa
преди 5 месеца
Всяка нация си пази и брани своето Културно наследство, но ние в годините сме се доказали като скапани ***, които обслужват само чужди интереси, но не и Националните такива. Вижте един Колизеум в Рим например, толкова кръв се е проливала и зверства са ставали там, но хората си ценят Културното наследство, а не бишкат веднага всичко, което им се каже от Америка, че не е Демократично. Ей го и Лизача007 долу под мен. Фекалната слуга на дявола и антинационалист - ПРЕДАТЕЛ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... едно по едно , всичко от шшиибаняците комунистически ще изпонабишкаме ... нефелно злокачествено семе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Нали си знаеш вече, че всичкото ти *хихи* до сега е приключило неизменно с *фифи*. Нищо лично - просто статистика. Дано този път с този паметник е различно, че вече ти е израсъл като чир на аннусса в съответната си форма. Дет се вика - и ти една победа тук да отбележиш за 10 години, та ако ще и срещу безмълвен паметник. Но то и ВЕИ революцията преди 10 г. беше сигурна до 2025,, и рашибозука трябваше да бъде пребит и изгонен до юни23, та нека да видим, все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... без коментар друзя антиваксъре-газовици-митрофанчета ... бързайте да си чупнете парченце бетон и да си го увиете в станиол от кума лиса , лепнете петолъчка и го поставете да ви затиска рецептите от ТЕЛКа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още