IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет с първа стъпка за преместването на Паметника на съветската армия

БСП не участва в гласуването и нарече доклада без правна стойност, защото паметникът не е общинска собственост

13:20 | 07.03.23 г. 7
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общинските съветници от комисията по култура към Столичния общински съвет гласуваха в подкрепа на предложението на "Демократична България" (ДБ) за преместването на Паметника на съветската армия от Княжевската градина в центъра на София.

Представителите на БСП напуснаха залата преди гласуването. Калоян Паргов изтъкна, че докладът за преместването няма правна стойност, защото паметникът не е общинска собственост. За него паметникът има защита, защото съветската армия има принос за унищожаването на нацизма в Европа.

По време на дискусията, която беше предавана в профила на комисията във Facebook, от ДБ отхвърлиха коментарите, че предложението им е предизборно. Докладът е внесен още през март 2020 година, е видно от входящия номер на документа, публикуван на страницата на СОС. Предложението получи подкрепата на ГЕРБ, които настояват Паметника на съветската армия да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

В своето становище от 2020 г. общинските съветници от "Демократична Бългаиря" отбелязват, че паметникът няма статут на единична недвижима културна ценност, според становище на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, издадено през 2012 г. През 2015 г. Министерството на отбраната пък отбелязва, че не е "войнишки паметник" и не е регистриран като такъв по силата на закона.

Паметникът не попада и в обсега на Договора за приятелски отношения и сътрудничество с Руската федерация от 1992 г., тъй като е построен и платен от България.

Нещо повече - монументът крие риск за посетителите на Княжевската градина, защото не се поддържа, пишат още общинските съветници.

Паметникът на съветската армия е изграден с пропагандна цел, така че "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политическо-възпитателно значение", се казва още в доклада на общинските съветници, които цитират протоколи от засения по темата от юни 1947 г. Според тях тази необходимост вече е отпаднала, а и самият монумент не е свързан с някакво историческо събитие, допълват още те.

Той е с височина от 37 метра и се издига над всички останали български институции в района. Паметникът е изграден в обособена част от Княжеската градина - на мястото на ботаническата градина и площадка за деца.

В доклада е записано още, че паметникът нарича съветската армия "освободителка", което води в заблуждение, особено младото поколение, което не е свидетел на това време и не е учило в училище за него.

Общинските съветници от "Демократична България" припомнят още, че СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г. и на 8 септември навлиза на българска територия и я окупира до 1947 г. Това става чрез преврат на 9 септември, при който на власт идва Българската комунистическа партия (БКП). През 2000 г. със специален закон комунистическият режим беше обявен за престъпен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Lemon's
преди 1 година
Кефиш... Винаги с точни попадения, който не е живял през комунизма той незнае, какво чутовно престъпление срещу човечеството е. Строй, който насила да те прави по-глупав, по-мързелив, подъл и лицемерен, всичко най-лошо, което може да опише с днешна раССия. Не трябва да има такива паметници никъде в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
ElitsaBi
преди 1 година
До: zelka007Е, страшна зелка си, zelka007, аман от такива като теб! Чак се питам дали има смисъл да те има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
ElitsaBi
преди 1 година
Как не ви е срам! Нека се отречем от цялата си история, нека разрушим всичко и хубавото и лошото, нека се заличим и обезличим- много добре вървим в тази посока! Нали си даваме златото на американците и други работи да си даваме и сме се хванали за палците на краката, заради тях( да не ставам цинична), хайде прочетете малко история и вижте какво им дължим на братушките. Още щяхме да сме османска империя, ако не бяха ни помогнали. Но нека заради един наркоман и един ***- разруха и само разруха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... заведи ги да гледат мумии в масква или в кайро , стига си ривал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
Никой няма морално и етично право да мести и разрушава паметници,така правят само варварите,и онези които не искат да имат бъдеще!Разрушаването на мавзолея ,бе чутовна глупост,сега не мога да покажа на внуците къде е бил " вожда"неосъден в хитлеристка Германия.А можеше да стане музей на социалистическата действителност ,период от историята на България.Глупаааците ,накрая ще целувате краката на черните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
В кадастралната карта има търговски обект.Трайчо трябва да го нанесе паметникот преди да го бута .Абе абдалска му работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Един Българин
преди 1 година
Не го махнахме докато имаше евтини суровини. Вече няма, така че спокойно можем да го разкараме. Нищо вярно няма в надписа, а мястото определено не е подходящо за подмяна на историческата истина. Проблемът сега е че държавата се управлява от "руски" президент, но не бива този паметник да "обедини" мафията с ПП-ДБ и да се прави безпринципно правителство след изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още