IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите в САЩ продължават да растат и да подхранват инфлацията

Колко бързо увеличението на цените ще се забави до нива, приемливи за Фед, е отворен въпрос

16:24 | 13.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Федералният резерв иска да види как инфлацията се охлажда, преди да намали основните лихви. Пазарът на наеми обаче остава пречка на пътя, пише Wall Street Journal.

Ръстът на наемите се забави от скорошните двуцифрени върхове, след като задържаното търсене, причинено от пандемичните блокади, и рекордните цени на жилищата доведоха до скок на наемите. Икономистите очакват, че спадът ще продължи, тъй като се появява все повече предлагане и наемателите достигат лимита си.

Но колко бързо ръстът ще се забави до нива, които Фед ще намери за приемливи, е отворен въпрос.

„Инфлацията при жилищата обикновено е по-висока от общата“, казва Томас Ласалвия, икономист в Moody's Analytics. „Но трябва да слезе още спрямо мястото, където е в момента“.

Инфлацията при наемите на жилища и апартаменти, или т.нар. разходи за подслон, се е ускорила до 5,7% през март на годишна база, което е доста над нивото на инфлация от около 3,3% за периода от 2015 до 2019 г.

Разходите за подслон изиграха значителна роля в по-горещия от очакваното индекс на потребителските цени през март, който се очаква да забави плановете на Фед да намали краткосрочните лихвени проценти.

Наемите, които наемателите на апартаменти плащат, за да подновят договорите си, продължават да растат. При апартаментите ръстът е от 4,6% през януари в сравнение със същия месец на предходната година, посочва компанията за данни за имоти Yardi Matrix. Две други компании за данни са регистрирали увеличение на наемите при подновяване с около 4% досега тази година.

Увеличенията на наемите за нови договори за наем на празни или свободни апартаменти, известни също като искани наеми, вече са близо до нула за годината и се считат за водещ индикатор за пазара на наеми. Имотни анализатори казват, че големият брой нови апартаменти, които се строят в много градове в САЩ, са помогнали за ограничаване на темпа на увеличаване на исканите наеми.

Наемите при подновяване обаче се оказват по-упорити. В Индианаполис, Канзас Сити, Мисури, Орландо, Флорида, Маями и Сан Диего те са нараснали с повече от 7% през януари, според Yardi. Това е увеличение на разходите, което се отразява на мненията на наемателите за по-широката икономика.

Пазарът на еднофамилни жилища, както за продажба, така и за отдаване под наем, продължава да отбелязва ръстове. Средният наем за къща с три спални се покачва по-бързо от заплатите в повече от половината от 341 окръга, анализирани от фирмата за проучвания на недвижими имоти Attom.

„Фактът, че толкова малко жилища се предлагат за продажба на много пазари, очевидно допълнително помога за увеличаване на търсенето на наеми за наемодателите и за повишаване на печалбата им“, казва главният изпълнителен директор на Attom Роб Барбър в доклад от март.

Все пак много икономисти прогнозират, че темпът на инфлация при жилищата ще продължи да се забавя до края на годината. Освен това данните на правителството често изостават от реалното забавяне на цените, наблюдавано на пазара на наеми, с няколко месеца.

„Фед разбира нюансите в инфлационния процент при разходите за подслон и обръща внимание на това“, казва Ласалвия. Според него инфлацията при тези разходи е напът да се забави под 4% до края на годината, което я приближава до историческите норми.

Следващият тест е пролетният и летният сезон, когато голям брой договори за наем на апартаменти трябва да се подновяват, казва Джей Парсънс, ръководител на инвестиционната стратегия в тексаската фирма за инвестиции в имоти Madera Residential.

Ръстът в подновяванията ще се случи, когато свободните работни места са сравнително високи и предлагането на нови имоти достигне своя връх – два фактора, които могат да намалят ценовата мощ на наемодателите.

„Ще бъда много изненадан, ако [наемите за] подновявания не се охладят допълнително“, казва Парсънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още