IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат се 200 млн. лева за саниране на блокове в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник

Очаква се поканата за набиране на проектни предложения да бъде обявена до края на юни

19:28 | 15.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Иван Янев
Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Близо 200 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в областите, засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Решението е подкрепено на заседание на Комитета за наблюдение на програмата, председателствано от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Юра Витанова, съобщават от пресслужбата на ведомството. Членовете на комитета са одобрили методологията и критериите за подбор за подпомагане на устойчивото енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради.

Очаква се поканата за набиране на проектни предложения да бъде обявена до края на юни т.г.

Други над 110 млн. лв. от програмата ще бъдат отпуснати за подпомагане на работниците в секторите, засегнати от икономическия преход, чрез програми за обучение и преквалификация, насочени към повишаване на адаптивността на работната сила и перспективите пред заетостта. Планира се поканата за представяне на предложения да бъде обявена през третото тримесечие на 2024 г.

София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми II“ в Европейската комисия (ЕК), изтъква неотложната необходимост от изпълнение на териториалните планове за справедлив преход. Средствата се насочват към икономическа диверсификация, устойчиви енергийни решения, преквалификация и създаване на работни места.

Зам.-министър Юра Витанова е запознала членовете на комитета с изпълнението на ПРР 2021-2027 г. Вече са одобрени методологията и критериите за подбор на интегрирани териториални инвестиции в 40 градски общини по приоритета за Интегрирано градско развитие, чийто бюджет е 1,3 млрд. лв. Акцентът е върху начина, по който тези инициативи са предназначени да насърчават социално-икономическия растеж и да подобряват условията на живот. Поканата за представяне на предложения за приоритизираните интегрирани териториални инвестиции трябва да бъде обявена през юли 2024 г.

България може да инвестира общо 1,2 млрд. евро от Фонда за справедлив преход по програмата „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. по териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. С предвидените средства трите региона трябва да се справят с въздействието на прехода към неутрална по отношение на климата икономика във въглищните региони. По същата програма 50 градски общини могат да получат достъп до 1,5 млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие за интегрирано градско и регионално развитие.

Комитетът е предшестван от заседание на трите подкомитета на Фонда за справедлив преход за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. Звената ще подпомагат ефективното и успешно изпълнение на мерките на Фонда, като осигуряват връзката между интересите и нуждите на заинтересованите страни и възможностите за подкрепа, предоставяни на национално ниво за трите въглищни региона и засегнатите от прехода към климатична неутралност хора и работници. Членове са местните заинтересовани страни, които са най-добре запознати с ключовите приоритети и проблеми на съответните региони в процеса на успешно изпълнение на инвестициите и мерките по Фонда за справедлив преход, както е посочено в териториалните планове за справедлив преход, одобрени от Европейската комисия в края на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още