IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ намаляват за втори пореден месец

Броят им е спаднал с 1,9% през миналия месец

18:07 | 22.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на вече съществуващи жилища в САЩ неочаквано намаляват през април, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити и цените на жилищата натежават върху търсенето, което води до нов спад на жилищния пазар.

Продажбите са спаднали с 1,9% през миналия месец до сезонно изгладения годишен темп от 4,14 млн. единици, съобщи американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти в сряда. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че сделките на жилища ще нараснат до 4,21 млн. единици.

Така броят на покупко-продажбите намалява за втори пореден месец въпреки увеличаването в предлагането. Продажбите са спаднали с 1,6% в гъстонаселения Юг и с 1,0% в Средния Запад, който се смята за най-достъпния регион за купувачите. Броят се е сринал цели 4 на сто в североизточната и с 2,6 на сто в западната част на страната.

Средният лихвен процент по популярните 30-годишни ипотеки с фиксирана лихва не успява да падне под 7%, след като в началото на май се покачи до над петмесечен връх от 7,22%, сочат данни на агенцията за ипотечно финансиране Freddie Mac.

Правителствени данни от миналата седмица показаха, че през април са намалели броят на започнатите еднофамилни жилища и разрешителните за строеж. Доверието на строителите на жилища пък се влоши значително през май.

Препродажбите на жилища, които съставляват голяма част от продажбите на жилища в САЩ, са спаднали с 1,9% на годишна база през април.

През миналия месец жилищните запаси са се увеличили с 9% до 1,21 млн. единици, сочи още статистиката. Предлагането е скочило с 16,3% на годишна база.

Средната цена на вече съществуващите жилища се е повишила с 5,7% спрямо предходната година до 407 600 щатски долара, което е и най-високата цена за април. Цените на жилищата са нараснали и в четирите региона на САЩ.

Имотите обикновено са оставали на пазара 26 дни през април, което е повече от 22 дни преди година. На тези, които купуват за първи път, се падат една трета от продажбите в сравнение с 29% преди година. Този дял е доста под целевите 40%, които според икономисти и брокери на недвижими имоти са необходими за стабилен жилищен пазар.

Продажбите изцяло с пари в брой са съставлявали 28% от сделките през април или без промяна в сравнение спрямо миналата година. Продажбите при неблагоприятни условия, включително отнемане на собственост, представляват само 2% от сделките, почти без промяна на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още