IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на строителите на жилища в САЩ спада за първи път от шест месеца

Мярката на Националната асоциация на строителите на жилища за текущите продажби спада за първи път от ноември

18:56 | 15.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията на строителите на жилищни сгради в САЩ се влошават през май за първи път от шест месеца, тъй като високите ипотечни лихви - над 7% - отблъскват купувачите и натежават върху очакванията, пише Bloomberg.

Индексът на Националната асоциация на строителите на жилища (NAHB)/Wells Fargo за условията на жилищния пазар спада с 6 пункта до 45 пункта през май, най-ниското му ниво от началото на годината. Данните за този месец изостават от всички прогнози на икономистите в проучване на Bloomberg. Медианната оценка в анкетата е за стойност от 50 пункта.

Измерването на перспективите пред продажбите на строителни машини през следващите шест месеца спада с 9 пункта до 51 пункта, като това е най-голямото понижение за мярката от октомври 2022 г.

„Липсата на напредък в охлаждането на инфлацията доведе до по-високи дългосрочни лихвени проценти през първото тримесечие и това действа като пречка пред настроенията на строителите“, изтъква главният икономист на NAHB Робърт Диц.

Измерителят на NAHB за трафика на потенциални купувачи се понижава с 4 пункта до 30 пункта, най-ниско ниво от януари, докато мярката на текущите продажби намалява за първи път от ноември.

Комбинацията от все още високи цени и скъпи кредити тласка достъпността на жилищата близо до историческо дъно в индекса на NAHB, който сравнява семейните доходи с цените на жилищата.

Стимули за продажби

Строителите се възползват от страха на купувачите, като намаляват лихите по ипотечните кредити на клиентите, както и цените и размерите на жилищата в някои случаи. Цените на новите жилища са намалели с 1,9% спрямо предходната година. Недостигът на жилища обаче все още тормози вторичния пазар, където цените през март растат с 4,8% на годишна база, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Въпреки че някои строители съобщават за силно търсене поради малкото възможности за избор на пазара, устойчивите високи разходи по заемите все още карат много потенциални купувачи да чакат понижение на лихвите. „Пазарът се забави, след като лихвите по ипотечните кредити се увеличиха, и това изтласка много потенциални купувачи“, коментира председателят на NAHB Карл Харис.

Този месец 25% от строителите съобщават за намаляване на цените на жилищата в сравнение с 22% през април и 36% през декември 2023 г. Средното намаление на цените се задържа стабилно на 6% за 11-ти пореден месец. Делът на строителите, използващи стимули за продажби, се е увеличил до 59% от данните за април, когато е бил 57%.

Настроенията на строителите се понижават във всички региони на САЩ спрямо месец по-рано, особено на запад, където индексът отчита спад с 12 пункта до 36 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 1 седмица
Строят къщи с клечи за зъби и ги продават за милиони. Голяма икономика. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още