IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреди България заради липса на оптимални разходи за саниране

Изчесляването на равнищата на оптимални разходи е от ключово значение, за да се избегне опасността хора и фирми да харчат повече от нужното за подобряване на ефективността на сградите си

17:00 | 23.05.24 г. 3
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Европейската комисия призова България, Гърция, Литва, Малта, Португалия, Румъния и Сровения да изпълнят задълженията си за енергийната ефективност на сградите. Комисията съобщи, че открива процедура за нарушение и дава срок от два месеца на страните за отговор какво е въведено в законодателството им.

Държавите членки трябва да определят минимални изисквания за енергийните характеристики на сградите, за да се постигне най-добрата комбинация между инвестиции и спестявания, известни също като „нива на оптимални разходи“.

Изчисляването на равнищата на оптимални разходи е от ключово значение, за да могат държавите членки да използват пълноценно потенциала за енергийна ефективност и енергия от възобновяеми източници на националния сграден фонд и да избягват хората и предприятията да изразходват повече средства от необходимото за подобряване на ефективността на своите жилища и офиси.

Поради това ЕК изпраща официални уведомителни писма до засегнатите страни членки, които разполагат с два месеца, за да отговорят и отстранят недостатъците, посочени от Комисията. При липса на задоволителен отговор тя може да реши да издаде мотивирано становище.

Припомняме, че директивата на Европейския парламент относно енергийните характеристики на сградите предвижда от 2030 г. нататък всички нови сгради да бъдат с нулеви емисии, а новите публични сгради следва да са с нулеви емисии от 2028 г.

По отношение на жилищните сгради държавите членки трябва да постигнат намаляване на средната използвана първична енергия с най-малко 16% до 2030 г. и с най-малко 20%-22% до 2035 г.

До 2030 г. държавите трябва да да санират 16% от нежилищните сгради, които са с най-лоши характеристики, а до 2033 г. – 26% от сградите с най-лоши характеристики.

Според ЕК сградите в ЕС са отговорни за 40% от потреблението на енергия и 36% от емисиите на парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 3 седмици
До: cyclop ... циклопче , видя ли vinfast vf3 ... изкъртили са фаянса ... в първите няколко часа , когато са отворили за поръчки са събрали над 20хил ... с малката батерия , ако си я вземеш под наем струва $9хил , ако си я купиш - $12хил ... весело жълто и двувратка ... ще ти пасне , ти нали си в крайградско жилище ?! ще извадиш соларките от мазето и ще я зареждаш без пари в двора , докато си сръбваш сливенска перла пред камината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
corner
преди 3 седмици
Защо минимални , а не максимални .......... как ще стигнем нетната 0 , ако не дадем по милион на квадрат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
cyclop
преди 3 седмици
"трябва да определят минимални изисквания за енергийните характеристики на сградите" - тая АДЖЕНДА 2030 няма да се изпълни сама. Някак трябва да се отнемат жилищата на бедните. Или по-ясно казано, на всички, които доскоро си мислеха че са средна класа, но скоро ще бъдат бедни. Трябва да притежавате НИЩО и да сте щастливи, иначе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още