fallback

Русия забранява на чужденците да продават ценни книжа

Валутният и репо-пазарът ще бъдат отворени в 10 ч. местно време, а по-късно ще се решава за евентуалното отваряне на останалите пазари

07:48 | 28.02.22 г. 9
Автор - снимка
Създател

Руската централна банка забрани от днес на брокерите да продават ценни книжа на клиенти, които не са руски граждани в опит да предпази активите на страната от мащабните западни санкции, които включват наказания за централната банка, предава Bloomberg.

Централната банка нарежда на „професионалните участници на пазара на ценни книжа, които извършват брокерска дейност", да преустановят изпълнението на всички нареждания на клиенти - чуждестранни юридически и физически лица за продажба на ценни книжа от 7 часа сутринта на 28 февруари „до отмяната на това нареждане", се казва в документа, подписан от заместник-председателя на регулатора Филип Габуня. Брокерите също така да трябва изпратят на Централната банка доклад за спирането на операциите.

В допълнение към временното замразяване на продажбите централната банка заяви, че валутният и репо-пазарът ще бъдат отворени в 10 ч. местно време, а по-късно ще прецени дали да отвори и други пазари. Ако бъде взето решение за отваряне, то ще бъде в 15:00 ч. в Москва, се посочва в съобщение на уебсайта.

Междувременно борсата отбелязва, че няма да има търговия и сетълмент на валутни репо сделки на паричния пазар. Борсата обеща, че ще обяви началото на търговията на пазарите на акции, фючърси и SPFI по-късно. Миналата седмица „МосБирх“ предупреди, че в понеделник няма да има сутрешна търговска сесия на пазарите на акции и деривати. Обикновено борсата започва да се търгува в 7:00 ч. местно време (сутрешна сесия).

Ограниченията се случват, след като САЩ и Европейският съюз се споразумяха да наложат санкции на Централната банка на Русия, което може да блокира достъпа до паричните средства, натрупани от правителството с цел намаляване на зависимостта от международните пазари. Нахлуването на Русия в Украйна предизвика бягство от пазарите на страната и рублата отчита срив с 26% в офшорната търговия в понеделник, тъй като маркетмейкърите от Сидни до Хонконг се отдръпнаха от нея.

В петък рейтинговата агенция S&P Global Ratings понижи оценката на Русия под инвестиционния клас, а Moody's Investors Service, която оценява Русия с една степен над "junk", постави страната в режим на преразглеждане за понижаване на рейтинга. Допълнителните мерки за изключване на някои руски банки от системата за обмен на трансакции SWIFT могат да задушат още повече банковата система на страната, а централната банка обяви в понеделник допълнителни мерки в подкрепа на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още