IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве предприема мерки за защита на валутата

Президентът на страната Емерсън Мнангагва се е срещал с експерти след сътресенията на валутния курс от миналата седмица

12:03 | 01.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва заяви, че правителството скоро ще предприеме мерки за спиране на бързото обезценяване на местната валута.

Този ход ще включва „мерки за повишаване на доверието в местната парична единица", написа Мнангагва на страницата с мнения на държавния вестник Sunday Mail.

„Дедоларизацията ще бъде управлявана внимателно, за да се предотвратят сътресения", заяви президентът. „Това правителство е решено да продължи със строгата фискална политика, за да поддържа текущия излишък", предава Bloomberg.

Валутата на южноафриканската страна официално се търгува на ниво 159,34 местни долара за щатски долар, но по улиците на столицата се разменя за до 400 зимбабвийски долари за единица от зелената валута.

Мнангагва заяви, че се е срещнал с екип от експерти „след сътресенията на валутния курс от миналата седмица и възходящото движение на цените", за да анализира и преразгледа ситуацията.

„Икономики, които печелят много по-малко от нас от износ; внасят повече от нас; имат по-голям брутен вътрешен продукт, което изисква по-голям внос; и с по-голямо население, се радват на по-стабилна валута от нас", каза той.

Между 2009 г. и 2019 г. икономиката на Зимбабве беше доларизирана, след като хиперинфлацията накара правителството да отпечата банкноти за трилиони зимбабвийски долари, преди да се откаже от валутата си, правейки от името на страната синоним на икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още