IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимбабве се отказа от доларизацията. Засега

Причината е прозаична – липса на достатъчно количество от американската валута

10:51 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Централната банка на Зимбабве изключи възможността да се върне към използването на щатския долар като официална валута, тъй като в страната няма достатъчно количество от американската валута.

Финансовата система все още е доминирана от местната парична единица, заяви гуверньорът Джон Мангудя в изявление за паричната политика, публикувано в понеделник и цитирано от Bloomberg. На зимбабвийския долар, въведен отново преди три години, се падат 56% от банковите депозити, а остатъкът се състои от микс от чуждестранна валута, „което показва, че в Зимбабве няма достатъчна ликвидност в чуждестранна валута, която да поддържа доларизацията“, каза той.

Настоящата система, при която за разплащания се използват както зимбабвийски долар, така и чуждестранна валута, е идеална за насърчаване на растежа и конкурентоспособността на икономиката, казва Мангудя.

Коментарите на гуверньора бяха отправени в момент, в който правителството се опитва да насърчи използването на местната парична единица, която от октомври насам е поевтиняла с 22% спрямо американската валута. Това допринесе за ускоряване на инфлацията. Въпреки че тя се забави от 12-годишния връх от 837% през юли 2020 г., през януари тя беше 61%, като все още бързо намалява стойността на местната парична единица.

С щатския долар се плаща за всичко - от горива, храна, лекарства и училищни такси. Държавните работници и банковите служители също са поискали да им се плаща в зелени банкноти.

Местната валута трябва да бъде насърчена, за да се сведе до минимум "сантименталната стойност" на задържането от миналата ера на доларизацията, която донесе своите предизвикателства, включително направи икономиката неконкурентоспособна и трудна за обслужване на външните задължения, каза още Мангудя.

В разгара на икономическата криза през 2008 г. зимбабвийците трябваше да носят сакове с банкноти по магазините, за да купуват основни стоки като хляб и мляко. Цените растяха по най-малко два пъти на ден.

Официално страната се отказа от валутата си през 2015 г. Най-голямата и последна банкнота бе отпечатана от централната банка през 2008 г., като нейният номинал е 100 трлн. зимбабвийски долара. Сумата не е достатъчна, за да си платите автобусния превоз за една седмица.

Между 2009 и 2019 г. икономиката на Зимбабве беше доларизирана, след като хиперинфлацията накара правителството да отпечата банкноти в размер на трилиони зимбабвийски долари, преди да се откаже от валутата си, оставяйки името на страната като синоним на икономическа криза. Макар че последвалата доларизация укроти ръста на цените, тя навреди на бизнеса, тъй като съседните държави, използващи собствените си обезценяващи се валути, подбиваха цените на зимбабвийските производители.

„До 2013 г. Зимбабве стана неконкурентоспособна и бе обременена от скъпата работна ръка", заяви в бележка до клиентите си Джон Легат, главен изпълнителен директор на най-старата брокерска компания в страната Imara Asset Management Ltd.

През февруари 2019 г. правителството премахна фиксирания курс, който поддържаше предшественика на зимбабвийския долар на паритет с щатския долар. През юни той беше прекръстен на зимбабвийски долар, а използването на чуждестранна валута за кратко беше забранено. Днес валутата се търгува на ниво 115 зимбабвийски долара за един щатски, а на черния пазар обменният курс е над над два пъти по-висок.

Доларизацията „не е панацея за устойчиво и конкурентноспособно развитие на страната", отчете още гуверньорът.

„Доларизацията е крайният резултат от една провалена икономическа политика", каза през януари пред Bloomberg Гифт Мугано, изпълнителен директор на базираната в Хараре консултантска компания Africa Economic Development Strategies. Той прогнозира, че зимбабвийският долар „ще бъде погребан" до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още