fallback

Русия предотврати фалита засега – облигационерите са получили парите си

Малко преди края на гратисния период инвеститорите все пак ще получат плащания за две руски доларови облигации. Но спокойствието може да е краткотрайно

15:39 | 03.05.22 г. 9
Автор - снимка
Създател

Наблюдаваните от пазарите с голям интерес руски плащания по две доларови облигации стигат до инвеститорите. За целта Москва се възползва от вътрешните си наличности от американска валута, предотвратявайки първия фалит по външния дълг от един век насам, предава Bloomberg.

Трима инвеститори, които са помолили да не бъдат назовавани, са заявили, че техните банки попечители са получили плащания. Поне една международна клирингова къща е получила и уредила плащания за погасяване на облигация с падеж през 2022 г. и купон на облигация с падеж през 2042 г., съобщиха запознати с трансакцията.

Усложненията при прехвърлянето на общата сума от 650 млн. долара (618 млн. евро) са резултат от мащабните санкции, наложени на Русия след инвазията ѝ в Украйна. Те включват мерки срещу някои от най-големите банки в страната, запор на активи и замразяване на валутните резерви на централната банка.

Първоначално в началото на април средствата бяха блокирани, което доведе до 30-дневен гратисен период, който изтича в сряда. Русия се опита да заобиколи проблема, като извърши плащания в рубли, но рейтинговите агенции определиха това като нарушение на условията на облигациите. Няколко дни преди крайния срок, в края на миналата седмица, руското министерство на финансите направи изненадващо съобщение, че парите най-накрая са постъпили във финансовата система.

Сега САЩ пропускат плащанията, тъй като Русия е използвала вътрешните си доларови резерви. Това съвпада и с целта на американското правителство, тъй като по този начин Москва няма да може да използва резервите за финансиране на военните усилия. Ако парите наистина стигнат до всички кредитори, Русия вероятно ще избегне първия си валутен дефолт след идването на власт на болшевиките.

Отсрочката обаче може да се окаже кратка, тъй като на 25 май изтича освобождаване от санкциите на САЩ, което понастоящем не позволява плащания по държавни облигации. Службата за контрол на чуждестранните активи (Ofac) към Министерството на финансите все още не е коментирала дали срокът ще бъде удължен. Лихвите по доларовите и евровите облигации ще бъдат дължими само няколко дни след крайния срок.

„25 май е следващото препятствие", казва Ричард Бригс, мениджър на активи в GAM Holdings. „Ако Ofac не удължи срока, те няма да могат да извършват повече плащания“. Решението ще зависи от това дали Вашингтон предпочита Русия да продължи да използва вътрешните си доларови активи, „или настъпването на принудителен фалит е по-полезно", каза Бригс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още