IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Бии Смарт Текнолоджис“ ще осъществи третото IPO на пазара BEAM за годината

Дружеството планира да излезе на европейския пазар и цели рязък ръст на оборота

15:29 | 29.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Истински мед</em></p>

Снимка: Истински мед

Компанията за иновативни решения за защита на пчелите „Бии Смарт Текнолоджис“ АД ще осъществи третото за годината първично публично предлагане на акции (IPO) на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса (БФБ) след "Уебит Инвестмънт Нетуърк" и предстоящото IPO на Fashion Supply.

Компанията ще предложи 43 636 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции, всяка с номинална стойност 1,00 лв. и емисионна стойност 27,50 лева, съобщават от БФБ-София.

Компанията цели да набере до 1,2 млн. лв. допълнителен капитал от пазар BEAM.

Първичното публично предлагане е планирано да се проведе в първата половина на юли. Водещ мениджър по емисията е ИП „Първа Финансова Брокерска къща“. Съветници по емисията са инвестиционният посредник, адвокатско дружество „Токушев и съдружници“ и адвокатско дружество „Димитрова, Стайкова и партньори".

Бизнес модел

„Бии Смарт Текнолоджис“ е основана през 2015 г. Компанията разработва технологии за дистанционно следене на кошери. В портфолиото на компанията са устройствата BeeBot и Hivebase.

Чрез платформата си „Истински мед“ компанията предлага услугата „Осинови кошер“ – осиновителите на кошери получават срещу абонаментна такса определено количество мед от съответния пчелар всеки месец.

Чрез онлайн платформата си дружеството успява да увеличи приходите си 28 пъти за последните 2 години, посочва то в съобщение.

През 2015 г. компанията започва разработването на ключовата си технология за дистанционен мониторинг, която излиза на пазара чрез сензорното устройство BeeBot. Тя продава на 5 континента и е получила признание за дейността си на авторитетни състезания, вкл. е финалист финалист на Chivas the Venture, Best ioT startup CESA и Hello Tomorrow.

Дружеството привлече интереса на фондовете за рискови инвестиции NEVEQ и ELEVEN, които осъществяват Pre-seed и Seed финансиране.

Планове за излизане на европейския пазар

Сред технологичните решения, които компанията предлага, са HiveBase - интелигентна везна за кошери, и Hive Assistant - интерактивен портал за анализ на състоянието на кошерите. В момента техническият екип е ангажиран с проекта Hiveopolis, в който заедно с 6 престижни университета от Европа дефинират пчеларството на бъдещето чрез радикални технологични иновации.

За 2 години компанията е привлякла 20 хил. клиенти, както и още 100 корпоративни клиенти. Търговията с мед възлиза на около 30 тона годишно. През 2021 г. осиновените кошери са 2 хил.

Дружеството осъществява и хибриден пчеларски курс – „Пчеларски университет“, както и осъществява информационна кампания за полезните качества на меда.

След натрупване на опит в България излизането на европейския пазар е следваща стъпка, която се планира в последните 6 месеца. Прогнозите на компанията са да реализира близо 2000% ръст и годишен оборот около 10 млн. лева в следващите 3 години. Ключовите дейности в плана на „Бии Смарт Технолоджис“ са разширяване на екипа с топ международни кадри, инвестиция в партньорска и клиентска мрежа и производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още