fallback

Фед не трябва да пропуска златната възможност за настройка на очакванията

Коментарът на управителя на централната банка на САЩ Джером Пауъл ще е ключовото събитие тази седмица, която се очертава да е суша за макроикономически данни

11:44 | 22.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ не трябва да пропуска златната възможност да даде повече яснота за бъдещите си планове за паричната политика и да направи фина настройка на очакванията на пазарите тази седмица, когато предстои изказване на управителя Джером Пауъл.

Пауъл ще говори по време на икономически симпозиум в Джаксън Хол в петък (26 август), като малко по-рано същия ден ще бъдат публикувани нови данни за инфлацията в страната. Очаква се тогава да бъде публикувана статистиката за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE) - показател, познат като предпочитан от Фед измерител на инфлацията.

Прогнозите са данните да покажат лек спад, след като цената на енергоносителите намаля в последните седмици, пише Bloomberg. Ден по-рано ще има статистика за ръста на щатската икономика през второто тримесечие, както и за продажбите на жилища в САЩ.

Последно Фед завиши лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) за втори пореден месец през юли, като предупреди, че е възможно да има още един ход с такъв размах.

Следващото заседание на банката предстои да се състои на 20-21 септември, като според анкета на Ройтерс сред икономисти прогнозите са за ръст на лихвите от 50 б.п. през следващия месец. Причина за очакванията за по-малко увеличение са предполагаемият връх на инфлацията и нарастващите опасения от рецесия.

От всички 94 анкетирани икономисти, 18 очакват банката да предприеме трето повишение от 75 б.п.

Миналия месец Пауъл посочи, че "вероятно ще стане подходящо да се забави темпът на покачване" на лихвите.

Вниманието на инвеститорите тази седмица ще бъде съсредоточено и върху Европа, където данните може да покажат изправен ли е регионът пред рецесия. Предстои във вторник да бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI), като има очаквания за понижение в продукцията на частния сектор за втори пореден месец. Освен това, в следващите дни ще стане ясно и как се движат потребителските нагласи в Германия, Франция и Италия.

Важно събитие ще са протоколите от последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) от юли, когато регулаторът одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам.

"Протоколите от заседанието на ЕЦБ от 21 юли може да подскажат дали инвеститорите трябва да се подготвят за още един ръст от 50 б.п. през септември. Като се има предвид широкоразпространеният инфлационен натиск, голямо увеличение е нашият базисен сценарий", каза Маева Къзин, старши икономист в Bloomberg Economics.

Вниманието на пазарите ще бъде насочено още към Южна Корея и Китай, където централните банки ще вземат решение за размера на лихвения процент.

Ето какво конкретно ще следим в следващитe дни:

Понеделник ще даде възможност на инвеститорите да си отдъхнат от серията икономически данни и да осмислят перспективите за икономическия растеж през следващите месеци. По-важно събитие от деня ще бъде решението на Китайската народна банка за пътя на паричната политика.

Вторник ще започне с данни за потребителското доверие в Южна Корея, докато в Австралия ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI). Японската централна банка (ЯЦБ) ще публикува статистиката си за ръста на потребителските цени. Данните за промяната в PMI индекса се очакват още в Европа, в т.ч. Франция, Германия, Великобритания. Същите ще бъдат публикувани по-късно през деня и в САЩ, където ще има статистика и за продажбите на жилища през юли.

Сряда също се очертава да е спокоен летен ден - ще бъдат публикувани традиционните данни за щатските резерви на петрол. Очаква се още статистика за продължаващите продажбите на жилища през миналия месец. В съседна Канада ще има статистика за продажбите на едро. По-късно през деня Русия ще публикува статистика за промишленото си производство през юли.

В четвъртък ще стане ясно с колко са нараснали производствените цени в Южна Корея, като централната банка на страната ще вземе решение за размера на лихвения си процент. Малко по-късно ще стане ясно с колко са се увеличили продажбите на дребно в Нова Зеландия. От Азия се очакват още данни и от Хонконг относно търговския баланс през юли.

Федералната статистическа служба на Германия ще публикува данни за представянето на икономиката на страната през второто тримесечие на годината, като се очаква и информация за бизнес очакванията и бизнес климата. В Испания ще стане ясно с колко са се покачили производствените цени.

По обяд Европейската централна банка (ЕЦБ) ще публикува протоколите от последното си заседание за паричната политика.

В САЩ се очакват традиционните данни за пазара на труда, както и статистика за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в трите месеца до края на юни.

В петък Япония ще публикува данни за инфлацията в Токио.

По-голямата част от макроикономическите данни за деня ще са от района на Европа - за потребителското доверие през септември в Германия, както и за Франция през август. Данните за бизнес и потребителските нагласи в Италия също ще бъдат публикувани през деня. В Швейцария ще стане ясно какво се е случило с нивото на безработица през второто тримесечие на годината.

Вниманието на инвеститорите обаче е много вероятно да бъде фокусирано върху данните за ценовия индекс на разходите за лично потребление в САЩ за юли месец, които предстои да бъдат публикувани в петък. Показателят е предпочитан от Фед измерител на инфлацията в страната.

Същия ден управителят на Федералния резерв Джером Пауъл се очаква да направи изказване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още