fallback

Коментарите на Пауъл продължават да помрачават Wall Street и през новата седмица*

Секторът на енергийните компании единствен в рамките на индекса S&P 500 записа ръстове

18:05 | 29.08.22 г.

Основните американски борсови индекси стартират първата сесия от седмицата с понижения на фона на опасенията сред инвеститорите за по-сериозно затягане на паричната политика на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива 0,46% от стойността си, смъквайки се до ниво от 32 133,74 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва спад от 0,27 на сто до 4046,85 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете понижение от 0,22% до 12 114,75 пункта.

Пазарите продължават да реагират на коментарите на управителя на Фед Джером Пауъл от петък, когато той заяви, че очаква централната банка да продължи с лихвените повишения по начин, който може да причини "известна болка" на щатската икономика. Той потвърди, че Фед ще използва "мощно инструментите си", за да озапти инфлацията, която е на близо 40-годишен връх, макар че през юли тя показа известно забавяне - от годишния размер от 9,1% през предходния месец до 8,5 на сто.

През първите 25 дена от месеца акциите в САЩ се представиха по-добре от очакванията на инвеститорите, особено на фона на продължаващата несигурност на множество фронтове, изтъква Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research.

Секторът на енергийните компании е единственият в рамките на S&P 500 който е на зелена територия в началото на редовната търговия. Книжата на ExxonMobil и тези на Chevron поскъпват съответно с 3,6% и 2 на сто.

Книжата на Microsoft поевтиняват с над процент на фона на новината, че технологичният гигант ще си сътрудничи с китайската ByteDance, компанията майка на TikTok, в разработването на софтуер, който ще помогне на компаниите да управляват по-ефективно приложения с изкуствен интелект.

Щатските индекси в началото на редовната търговия в понеделник (29 август).

Акциите на Meta поевтиняват с 0,47 на сто, въпреки че компанията майка на Facebook успя да уреди  дългогодишно съдебно дело, в което се твърдеше, че социалната платформа незаконно е споделила потребителски данни с изследователската фирма Cambridge Analytica.

Цената на книжата на Netflix отчита ръст от близо 2%. Стрийминг компанията обмисля да предложи своята включваща реклами услуга на цена между 7 и 9 долара на месец, т.е. наполовина на най-популярния си план в момента, който струва 15,49 долара в САЩ, но няма реклами. Целта на компанията е да привлече абонати, които са склонни да гледат реклами в замяна на по-евтина месечна такса.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства съответно до 3,117% и 3,263 на сто.

Доларовият индекс е на ниво от 108,8 пункта.

При петролната търговия цената на Брент нараства с 2,63% до 103,7 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI се увеличава с 3,22 на сто до 96,06 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,65% до 1738,4 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:26 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още