IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният добив на Саудитска Арабия надхвърля 11 млн. барела през август

Това е най-високото месечно ниво на производство, което Рияд докладва на ОПЕК от април 2020 г., когато добивът надхвърли 12 млн. барела на ден

17:49 | 13.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия е информирала останалите членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, че е повишила производството си на суров петрол до малко над 11 млн. барела на ден през миналия месец, надхвърляйки символичния таван за първи път от две години насам, тъй като Кралството е изпълнило обещанието си да стабилизира глобалните пазари, съобщава Bloomberg.

Увеличението на добива, отразено в месечния доклад на ОПЕК, следва споразумението на страните от картела за ускоряване възстановяването на изключените преди това количества на фона на увещанията на САЩ и други ключови потребители да ускорят растящите разходи за покупка на петрол.

Това е най-високото месечно ниво на производство, което Рияд докладва на ОПЕК от април 2020 г., когато добивът надхвърли 12 млн. барела на ден по време на краткотрайна ценова война с другия лидер на ОПЕК+, Русия.

Добивът на Саудитска Арабия рядко достига 11 млн. барела през последните десетилетия.

Осигуряването на допълнителни барели за петролните пазари съответства на спада при цените на петрола, който поевтиня с около 23% през последните три месеца. Фючърсите върху европейския сорт Брент надхвърлиха 120 долара за барел в началото на юни на фона на опасенията от прекъсване на доставките след нахлуването на Русия в Украйна. Сега те се търгуват за около 95 долара за барел, охлаждайки до известна степен инфлацията, която продължава да притиска световната икономика.

Споразумението на ОПЕК+ за ускоряване на възстановяването на доставките, намалени по време на пандемията от коронавирус през 2020 г., отразява няколко месеца на дипломатически усилия от страна на американските дипломати. Посещението на президента Джо Байдън в Саудитска Арабия през юли не успя да осигури така желаното от Вашингтон допълнително увеличение на производството, но Байдън все пак приветства спада на цените на бензина след визитата си.

Рияд казва, че е увеличил доставките с 236 000 барела до 11,05 млн. барела на ден през август, според месечен доклад на базирания във Виена секретариат на ОПЕК. Съседните Обединени арабски емирства (ОАЕ) заявиха, че са добавили 51 000 барела до 3,18 млн. барела на ден към производството си през разглеждания месец.

Увеличаването на доставките изглежда е приключило засега, тъй като Кралството и неговите съюзници отново затягат производството в отговор на влошената икономическа среда. Миналата седмица 23-членният алианс ОПЕК+ обяви символично съкращаване на добива с 100 000 барела на ден, за да се справи с „по-голямата волатилност и повишената несигурност“ на петролния пазар.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман посочи в интервю, че групата ще продължи да бъде „внимателна, превантивна и проактивна“.

ОПЕК повтори твърдението си в месечния си доклад, като казва, че петролните фючърси не отразяват вярно реалностите при търсенето и предлагането, нарушавайки способността на компаниите да хеджират. „Пазарът е в състояние на шизофрения и това създава един вид йо-йо пазар и изпраща погрешни сигнали“, предупреждава картелът.

Групата ще проведе следващото си месечно събиране на 5 октомври.

В допълнение към директното подаване на данни за продукцията от членовете на ОПЕК, докладът включва и прогнози за производството, събрани от редица външни източници като консултанти и медии. Тази средна стойност, която ОПЕК използва, за да оцени изпълнението на своите цели, изчислява добива на Кралството малко по-ниско - на 10,9 млн. барела на ден.

ОПЕК до голяма степен запазва прогнозите си за глобалното търсене и предлагане през тази и следващата година непроменени спрямо доклада от миналия месец. Групата предвижда „стабилен“ ръст на търсенето от 3,1 млн. барела на ден за тази година и 2,7 млн. барела на ден за 2023 г.

Перспективата може да бъде подкрепена от мерките за фискална подкрепа в Европа и Китай или от прекратяването на конфликта в Украйна, добавят от ОПЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
РамбоСилек
преди 1 година
До: zelka007Май само пластмасите ще останат, защото и Боинг и Еърбъс имат вече прототипи на водород!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Естествено че ще гледат да помпят повече , остават им още 5-6 години в които ще се изчерпят последните произведени автомобили с дизелови двигатели ... След още няколко години приключват и камионите и строителните машини и остава само авиационното гориво и пластмасите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още