IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли златото да влезе в Топ 3 на инвестициите на българина?

Интересът към благородния метал у нас нараства, но не трябва да се забравя, че той е дългосрочен актив, обясни Макс Баклаян от Tavex

21:20 | 20.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Липсата на добра финансова грамотност на средностатистическия българин го оставя с две възможни опции за инвестиции - имоти и банкови депозити, които и до ден-днешен продължават да са най-предпочитани активи за съхранение стойността на спестяванията. В последните години обаче се наблюдава засилен интерес и към друг актив, а именно златото.

Цифрите говорят

Нарастващият интерес към благородния метал се потвърждава от данните.

"Количествата продадено злато в България нарастват със завидни темпове - през 2020 г. спрямо 2019 г. ръстът бе 60%, а през 2021 г. бе над 120%", заяви Тони Панайотов, ръководител на екип "Дилъри" в Tavex.

Той изрази надежда годишното увеличение за тази година да достигне 30-40%.

От думите му стана ясно още, че докато преди пандемията от коронавирус е имало по средно 3000 сделки с инвестиционно злато всеки месец, сега броят им е около 9000.

Освен това търсенето на злато у нас е нараснало с 50% през първото полугодие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година - данни, които показват, че интересът остава стабилен.

Причините за отчетеното увеличение са няколко.

"Монетарното изражение на цената на златото зависи от икономическата и геополитическата стабилност", обясни Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на Tavex за Югоизточна Европа. "Този актив обикновено се представя добре в несигурни и високо инфлационни времена (в каквито живеем в момента - бел. авт.)", допълни експертът.

Тласък за повишенията, освен видимо възходящата тенденция, даде и войната в Украйна.

"При избухването на войната в Украйна търсенето на злато скочи драстично нагоре, чакали сме по 6 седмици, за да дойдат много големи количества злато", каза Баклаян.

Това "паническо" търсене доведе до около 15 000 сделки с инвестиционно злато в седмиците след избухването на конфликта.

Друг резултат бе и рекордното поскъпване - в началото на март цената на скъпоценния метал достигна връх от около 2050 долара за тройунция, като се задържа близо до това равнище до средата на април.

"Реално нямаше причина толкова панически да се търси злато. Въпреки това интересът скочи към небесата, логистиката се счупи, а това показа колко податлив и крехък е пазарът на инвестиционно злато", коментира Баклаян.

Цената на златото се понижава тази година. Източник: Bloomberg L.P. Цената на златото се понижава тази година. Източник: Bloomberg L.P.

Жълтата подводница

Както всеки актив, така и златото има своите особености.

На първо място Баклаян обясни, че физическото злато е единственият финансов актив, който "е извън финансовата система", тоест няма бъдещо обещание от ответна страна, респективно риск от контрагента.

"Физическото злато е много проста трансакция и като получите монета или кюлче, вече не зависите от ничие обещание", каза изпълнителният директор на компанията.

Оттук насетне обаче тежестта за това доколко е бил правилен нашият избор пада върху нас. Ние не само трябва да изберем количеството злато, което да закупим, но и колко и кога да продадем, а с това идва и втората особеност на актива - неговата дългосрочност.

„Физическото инвестиционно злато е алтернативна форма на спестяване. Не очаквайте бързи печалби, а по-скоро съхранение на капитала във времето“, коментира Панайотов.

"Инвестиционното злато е дългосрочен актив - не трябва да се гледат краткосрочните флуктуации, защото използвате грешната методика да го следите", каза Баклаян.

Реално от март насам - когато бе отчетено значително поскъпване - цената на златото се понижава. През май цената на метала вече бе паднала до около 1800 долара за тройунция, а в момента тя се движи около 1600 долара за тройунция, като някои икономисти прогнозират още понижения.

"Допълнителен спад до средно ниво от 1500 долара за тройунция е възможно", смятат стратези на UBS AG Wealth Management, в т.ч. Уейн Гордън, цитирани от Bloomberg. "С доходността по 10-годишните щатски облигации, която достигна над 1%, и поскъпването на щатския долар, очакваме допълнителен отлив от борсово търгуваните фондове (ETF) и от фючърсите в следващите месеци", пишат стратезите в своя бележка към клиенти.

Според някои цената на златото отново ще започне да се покачва през останалите месеци от годината. Източник: Bloomberg L.P. Според някои цената на златото отново ще започне да се покачва през останалите месеци от годината. Източник: Bloomberg L.P.

Същевременно други смятат, че цената на златото отново ще започне да се покачва.

Цената на метала ще достигне средно 1806,10 долара за тройунция до края на годината, показват данните от проучване сред 10 участници на ежегодния форум в Денвър, САЩ, посветен на златото, в който взимат участие инвеститори, банкери, анализатори и ръководители на добивни компании.

"Ще продължите да виждате инвестиции в световен мащаб с интерес към стратегическото притежание на злато", включително от централни банки, каза Джоузеф Каватони от World Gold Council, пише Bloomberg. "Освен това геополитическите рискове ще продължат да са навсякъде, в ума на всеки инвеститор", допълни Каватони.

Той прогнозира, че периодът от сега до края на годината ще е предизвикателен за метала, чиято цена ще продължи да преминава през флуктуации, докато битката на централните банки с инфлацията също продължава. Затягането на паричната политика е една от причините в последните месеци златото да поевтинява.

"Златото е като контрапункт на паричната политика - колкото по-ниско е доверието към политиките на централните банки, толкова повече нараства цената му", обясни Панайотов.

"В дългосрочен план цената му се променя много повече в синхрон с нарастване на паричната маса, отколкото да е в синхрон с чисто потребителската инфлация", каза още ръководителят в Tavex.

Отделно, златото има ниска корелация с инструменти като акции и облигации. "В моменти, които акциите не се представят толкова добре, златото се представя добре", коментира Панайотов.

Може ли да се направи лимонада от злато в момента?

Всички сме чували и вероятно използвали фразата: "Когато животът ти даде лимони, направи си лимонада", или казано с други думи, дори в най-лошата ситуация човек може да намери ползи за себе си.

В последните месеци цената на златото намалява, но неслучайно металът е познат като по-добър съхранител на стойността на парите ни от например банковия депозит или валутите, при които с времето инфлацията (и евентуално таксите) "ще изяде" стойността им (става въпрос за идеята за стойността на парите във времето, според която парите днес биха стрували по-малко в бъдеще).

„Когато човек купува валута, например британски паунд, евро, долар или швейцарски франк – т.нар. „твърди валути“ – той дава пари и получава пари. При покупката на инвестиционно злато е абсолютно същото. Разликата е, че в дългосрочен план покупателната способност на фиатните пари изчезва, т.е. металът е много по-твърд и стабилен от въпросните „твърди валути“, обясни Баклаян.

Не трябва да се забравя обаче, че инвестицията в злато има своите особености, но същото може да се отнесе и към имотите, и към банковите депозити.

Както гласи китайската поговорка: "Добрата птица избира дървото си".

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на активи, ценни книжа и др.!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
До: meto76Не е точно така. В момента ЕЦБ и ФЕД имат договорка за поддържане на паритет. Принципно си прав за лихвите и златото, като логика, но сега конюнктурата е много различна и реално златото не пада, а го държат да не избухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
meto76
преди 1 година
Купуването на злато е грешна инвестиция, когато Централните банки увеличават лихвите. Най-сигурната инвестиция в момента е долара. Още ще расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още