IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Баклаян: Търсенето на злато в България нараства с 50% през първото полугодие

Украинската гривна и руската рубла поскъпват, но това е заради паричната политика в родините им, казва директорът на „Тавекс България“ 

08:45 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Макс Баклаян застава начело на „Тавекс България“ преди 13 години. Снимка: Tavex
Макс Баклаян застава начело на „Тавекс България“ преди 13 години. Снимка: Tavex

Ново проучване на Bullion Vault показва, че частните инвеститори притежават благородни метали най-вече защото за тях те са хедж срещу инфлацията. Анализът на Bullion Vault ясно показва, че това решение е било възнаградено в миналото. Но само когато другите активи не могат да компенсират нарастващите разходи за живот. Това води до смекчаване на въздействието на инфлацията върху инвестициите и спестяванията. Последното проучване сред клиентите на базираната в Западен Лондон финтех компания установи, че основната причина за инвестиране в благородни метали е опитът за защита от обезценяване на валутата и инфлация (39,2%), следван от желанието за диверсифициране на по-широк портфейл от инвестиции (34,0%). На трето място, далеч назад, са настоящите икономически перспективи (15,1%). Инвестират ли все повече българи в злато и как увеличаването на лихвите от страна на Европейската централна банка ще се отрази на спестяванията и инвестициите ни. На тези и други въпроси търсим отговори в интервюто ни с Макс Баклаян. 

Макс Баклаян, главен изпълнителен директор на „Тавекс България“
„Тавекс България“

Макс Баклаян получава образованието си в България, Италия, Кипър и САЩ. Бакалавърската си степен завършва в Американския университет в Благоевград.

Баклаян застава начело на „Тавекс България“ преди 13 години. През 2008 г., подтикнат от световната финансова криза и желанието да намери сигурно убежище от инфлацията, заедно с тогавашния си бизнес партньор Макс се среща със собствениците на естонското дружество „Тавекс“. Така през 2009 г. българският дъщерен клон е основан. Основната дейност на „Тавекс“ е търговия с благородни метали и обмен на валута. От 2016 г. Макс Баклаян поема еднолично управлението на българското дружество, което в момента е най-успешната дъщерна компания на фирмата майка. През 2019 г. открива румънския дъщерен клон на „Тавекс“, а през 2021 г. открива и сръбския. 


Г-н Баклаян, все повече са прогнозите за предстояща рецесия в Европа и света. Как очаквате това да се отрази на личните спестявания и инвестициите на българите?

Икономиките на Стария континент са изправени пред нарастване на основния лихвен процент, макар той все още да е 0%, а това би увеличило риска от изпадане в рецесия. Войната в Украйна, осигуряването на енергийни суровини, проблемите с доставките също оказват своето влияние върху настоящата икономическа ситуация. 

Високата инфлация рефлектира върху личните ни финанси от над година насам. Инфлацията представлява печатане на необезпечени пари и по този начин счетоводният баланс на Европейската централна банка, който в началото на юли достигна най-високата си стойност в историята, се отразява и на нашата покупателната способност, защото левът и еврото са свързани по фиксиран курс. Това е и причината да изпитваме най-бързото обезценяване на еврото до момента, а в много сектори у нас заплатите растат по-бавно от цените на крайните стоки. 

Заради тези тенденции, които очаквам да се запазят и в близко бъдеще, все повече българи се интересуват от инвестиции в инструменти, различни от традиционното съхранение на пари в брой, за да предпазят и увеличат спестяванията си. При обезценяващи се валути един от най-добрите варианти за това е инвестиционното злато.

Увеличиха ли се инвестициите в злато с ускоряването на инфлацията? Очаквате ли то да продължи, след като Европейската централна банка предприе увеличение на основните си лихвени проценти?

През последните години финансовата грамотност в България се покачва значително. Това се наблюдаваше и преди коронавирусната криза, но от 2021 г. процесът е все по-интензивен.

Виждаме, че все повече хора у нас влагат в стабилен актив като инвестиционното злато. Данните ни в Tavex показват, че през миналата година търсенето му се е увеличило с 300% в сравнение с 2020 г. През първите шест месеца на тази година покачването е от 50% спрямо същия период на 2021 г.

Вероятно процесът ще се наблюдава и в бъдеще, защото българите имаме все по-голяма нужда от активи като инвестиционното злато, които в дългосрочен план предпазват покупателната ни способност от инфлацията и са много добър инструмент за диверсификация на портфолиото. 

Не се очаква увеличаването на основния лихвен процент да промени ролята му. Въпреки че през юли ЕЦБ увеличи лихвата по депозитите за пръв път от единадесет години, тя е едва 0%. Исторически това е невиждано ниска стойност, която остава стимулираща за икономиката, въпреки че ще даде отражение и върху други лихви в икономиката.

"Тавекс България"
"Тавекс България"

Tavex е финансова група за търговия с валута и благородни метали, основана през 1991 г. "Тавекс Злато & Валута" води началото си в България от 2009 г., когато е основана като част от естонската Tavex Group. Днес компанията е водещ търговец в сферата с над 2 милиона обслужени клиенти годишно, сред които както частни лица, така и бизнеси от различен размер и финансови институции.

През 2019 г. отваря врати и първия офис на Tavex в Румъния, а през 2021г. - в Сърбия. Двата пазара са пряко свързани с българския клон и следват модела, зададен от България. Към днешна дата компанията има 7 офиса в България и над 30 в общо 12 държави, а в екипа им има над 250 служители. През последните 9 години компанията е продала близо 40 тона злато на почти 12 милиона клиенти.

Кога лихвите и в България ще започнат да се покачват и може ли това да застраши платежоспособността на банковите клиенти?

Ръстът на лихвите в Европа се отразява със закъснение във времето у нас. Когато в края на 2005 г. ЕЦБ започна увеличаване на основния лихвен процент, който тогава беше 1%, в България това се усети около половин година по-късно. Очаквам динамиката да е сходна и днес.

Какво се случва с пазара на злато в последните месеци, кои са основните двигатели, които движат цената на златото?

Геополитическите проблеми покачиха търсенето на злато в началото на годината. То постигна пиков ценови връх в началото на март, когато надхвърли 2 хил. долара за тройунция. 

Цената на златото често се определя от това какво се случва с щатския долар. Продължаващото му поскъпване и растежът на лихвите по американските държавни ценни книжа оказваха натиск върху цената на суровината до към средата на юли.

В САЩ, където борсата COMEX е определяща за световната цена на златото, Федералният резерв започна да увеличава основния лихвен процент през март с цел понижаване на инфлацията. Тази мярка накара част от инвеститорите да решат, че опасността е преминала и през първите седмици на юли металът изгуби около сто долара от цената си, спадайки до 1700 долара за тройунция. От тогава досега започна да наваксва загубите си, надхвърляйки 1800 долара за тройунция.

При физическото инвестиционно злато се наблюдаваха и други фактори. В началото на годината масово рафинериите не смогваха да произвеждат достатъчно златни кюлчета и монети, за да отговорят на високото търсене. Това причини забавяне на доставките и увеличи премиите глобално над спот цената на златото, но в момента те спаднаха. 

Потребителите трябва да имат предвид, че в Европа инвестиционното злато се търгува в евро, не в долари. През изминалата календарна година на Стария континент то поскъпна с почти 15%, изпреварвайки инфлацията в почти всички страни. Скъпоценният метал си остава защитен актив на фона на високия инфлационен натиск.

Очаквате ли да продължи поскъпването на скъпоценния метал и ако да - докога? Какво може да прекъсне възходящата тенденция?

Тенденцията е през последните две десетилетия през август то да поскъпва средно с 2% в долари и с 2,5% в евро.

В средносрочен план движенията в цената му ще останат обвързани с представянето на икономиките, темпа на инфлация, политиките на централните банки и стойността на валутите. Подобна среда е благоприятна за златото, което се представя добре при кризи, когато алтернативните инвестиции и валутите се обезценяват. 

В дългосрочен план можем да очакваме, че златото ще продължава да е стабилно и да защитава покупателната ни способност.

Златото е познато като съхранител на стойността. Кога е добре да се инвестира в злато и доколко е подходящо първата инвестиция на човек - предполагаемо без опит – да е в злато?

Всеки момент е подходящ да се вложи в злато, ако човек иска да защити стойността на спестяванията във времето. Златото е добър инструмент за начинаещ инвеститор. В България всеки, който има желание и възможност може да инвестира в злато, а покупките може да стават на място и онлайн с куриер. Винаги препоръчваме на хората да се запознаят детайлно с едно вложение предварително, за да се избегнат грешни решения. 

Добра идея е инвеститорът в злато да не влага всички средства накуп, надявайки се да улучи най-добрата възможна цена във времето. По-добре е да се инвестира регулярно, за да се получи осреднена цена в рамките на конкретен период от време
Макс Баклаян
главен изпълнителен директор на "Тавекс България"

Казвайки това, добра идея е инвеститорът в злато да не влага всички средства накуп, надявайки се да улучи най-добрата възможна цена във времето. По-добре е да се инвестира регулярно, за да се получи осреднена цена в рамките на конкретен период от време.

Може ли да се каже, че инвестицията в злато е за цял живот? Изпревари ли благородният метал по възвръщаемост други активи като акции, борсово търгувани фондове (ETF-и) и криптовалути?

През изминалите петдесет години златото изпреварва водещите борсови индекси по темп на растеж на цената си. А през последната година златото категорично се представя по-добре от индексите и криптовалутите.

Има и друг важен аспект – тези активи се използват по различен начин. При инвестициите разнообразното портфолио е от изключително значение. За хората, които търсят дългосрочна стабилност срещу финансови заплахи, инвестиционното злато несъмнено е правилен инструмент. То може да е повече от инвестиция за цял живот, защото може да бъде наследено и така се превръща в инвестиция и за наследниците ни, а е и прекрасен подарък за всякакви поводи. 

Лично аз вярвам, че независимо в какво друго инвестира човек, всеки трябва да притежава и злато. Да припомня мисълта на Рей Далио, изключителен инвеститор и много уважаван от мен автор, според когото: „Ако не притежаваш злато, не познаваш нито историята, нито икономиката“. 

Промени ли се профилът на средностатистическия инвеститор в злато у нас от началото на 2022 г. досега? Ако да, как и вследствие на какви фактори според Вас?

У нас инвестиционно злато се купува от хора на всякаква възраст, пол и сфера на реализация. Местоживеенето също не е определящ фактор. Клиентите могат и поръчват от Tavex онлайн със застрахована доставка до всяка точка на страната. От началото на годината по-скоро повече хора се доверяват на метала, много от които инвестират в него за пръв път.

125 лв.
струва най-евтиното кюлче злато в момента.

Смятам, че сред причините за това е фактът, че инвестиционното злато е достъпно вложение. Най-евтиното кюлче в момента струва 125 лв. и нерядко то е първата стъпка при инвестирането в благородния метал.

Възможно ли е златото да изгуби статута си на съхранител на стойността в обозримо бъдеще, ако започнат да се копаят астероиди в търсене на по-големи количества от скъпоценния метал?

NASA инвестира в различни кампании за проучване и добив на злато от астероиди. Мисията Discovery, която трябва да проучи астероида Психея, се очаква да излети тази година, а резултатите ѝ трябва ще са известни към 2027 година. Това не означава, че добив ще започне скоро – даже на Земята отнема средно между 10 и 15 години от момента на проучване на потенциални залежи до добиването на първата тройунция злато. 

Също не означава, че основният фокус на мисията ще е златото, ако то изобщо може да се извлече. Казвам „може“ не толкова като инженерни способности, колкото като икономически смисъл. Даже да има много достъпно злато в Космоса, но ако е твърде скъпо да се добие и достави в сравнение с очакваните приходи, то вероятно няма да стигне до Земята.

Затова ограничените количества злато, с които разполагаме и добиваме на нашата планета, няма изгледи да изгубят статута си на спасител на покупателната способност и на едно от средствата за постигане на финансова независимост. 

Наблюдава ли се засилена обмяна на украински гривни и руски рубли на фона на войната в Украйна? Как това се отразява на валутните им курсове?

През март в Tavex проведохме кампания за покупка на украински гривни с цел подпомагане на пристигащите в България украинци. Пазарът и на двете валути остава потиснат, което е разбираемо – в Украйна се води война, а ограниченията понижиха нормалния поток на хора от и към Русия. В началото на конфликта Украинската централна банка фиксира гривната с долара по курс от 29,25 гривни за долар. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg	В началото на конфликта Украинската централна банка фиксира гривната с долара по курс от 29,25 гривни за долар. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Движенията във валутните курсове са интересни. В началото на конфликта Украинската централна банка фиксира гривната с долара по курс от 29,25 гривни за долар. Тъй като от тогава доларът като цяло поскъпва, същото се случваше и с гривната въпреки войната.

В отговор на санкциите от развитите икономики Русия наложи ограничения над движенията с валутата си, известни като капиталов контрол. Затова рублата също поскъпна спрямо други валути. Предстои да видим как ще се отразят капиталовите контроли върху икономиката и валутата в по-дългосрочен план. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още