IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В последните месеци руснаците са купили тонове злато

Руските власти премахнаха данъците при сделки със злато и направиха метала търсен

08:40 | 08.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Архив Ройтерс
Архив Ройтерс

В последните месеци руснаците са купили тонова злато от банките в страната, съобщава руското издание "Комерсант". Изданието цитира данни от банковите институции, според които за последните пет месеца само Сбербанк е продала 10,9 тона злато на граждани.

В средата на април ВТБ съобщи, че е продала 2 тона злато, но оттогава не дава повече информация. "Промсвязьбанк" (ПСБ) за четири месеца е продала 1 тон златни кюлчета. За ръст на търсенето на ценния метал съобщават и други големи руски банки, но без да дават подробности за количествата.

Интересът към златото от страна на инвеститорите се увеличава винаги в периоди на нестабилност. В Русия той е подкрепен и от премахването на данък добавена стойност (ДДС) при сделки със злато. Преди при препродажбата беше невъзможно да бъде възстановен данъкът, уточняват от "Комерсант". През юни е премахнат и данъка върху печалбата (13%) при сделки със злато. 

Така банките отчитат ръст на търсенето на злато във всякакви размери на кюлчетата, но най-предпочитаното се оказва от 1 килограм. Сега търсенето на по-големите "разфасовки" се успокоява и интерес привличат по-малките грамажи - в "Россельхозбанк" съобщават, че 17% от всички продадени кюлчета са от 5 грама.

Дори и с премахването на данъците, покупката на злато е дългосрочна инвестиция, припомнят анализатори. Според тях дори и най-малката драскотина по кюлчетата може да свали цената им. Единственият смисъл да бъде закупено инвестиционното злато, е закрилата при обезценка на рублата, допълват още експертите.

Главният икономист на "ПФ Капитал" Евгений Надоршин обаче препоръчва на руснаците при опасения за девалвация на националната валута, да инвестират във виртуална валута. Тя може да бъде търгувана в чужбина и т.н. , докато това не е възможно със златните кюлчета.

Антон Чернишев от SberCIB пък припомня, че геополитическото напрежение невинаги води до съществено повишение на цената на златото. Например на 2 август заради визитата на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван цената на златото скочи до 1805 долара за трой унция. Но още на следващия ден котировките се коригираха до 1780 долара, а в следващите дни и до по-ниски нива, посочва още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: karadjataЗащо пък изкуствено? Който не иска руските ресурси да не плаща. Чета, че и турците са се навили да плащат в рубли. Интересно защо българите миналата година са купили доста злато. Явно и българската валута се крепи изкуствено, вероятно и еврото.https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Turkey-Agrees-To-Pay-For-Russian-Gas-With-Rubles.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Събират излишъците от населението ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
karadjata
преди 1 година
Напълно нормално е руснаците да обръщат рублата в злато, много добре знаят, че изкуствено поддържания курс е временно явление и ще последва срив подобен на този от 1998 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още