fallback

Dow Jones изтри още над 100 пункта

Пазарът тества юнските дъна и има повишена вероятност да постигне нови, според анализатор

23:14 | 22.09.22 г.

Американските акции приключиха сесията със спадове след агресивното повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв, тъй като инвеститорите все повече се опасяват, че централната банка ще тласне икономиката към рецесия в опита си да овладее инфлацията.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones затвори със спад от 107,1 пункта (0,35%) до 30 076,68 пункта. По-широкият индекс S&P се понижи с 0,84% до 3 757,99 пункта – най-ниско ниво от края на юли, а технологичният индекс Nasdaq изтри 1,37% до 11 066,81 пункта.

Всички индекси са в позицията да приключат седмицата със спадове от по над 2%, прогнозира CNBC.

Ориентираните към растеж технологични акции се понижиха най-силно в четвъртък на фона на опасенията от забавяне на икономическия растеж. Книжата на Apple Inc, Amazon.com Inc, Tesla Inc, Nvidia Corp поевтиняха с между 0,7-4,9%, докато референтната доходност на държавните облигации на САЩ достигна 11-годишен връх.

Производителите на лекарства и потребителски стоки излязоха на зелено, като акциите на фармацевтичната компания Eli Lilly поскъпнаха с 4%, след като UBS подобри прогнозата си за тях.

„Фед проправи пътя за голяма част от света да продължи с агресивното повишаване на лихвените проценти и това ще доведе до глобална рецесия. Колко тежка е тя ще се определи от това колко време е необходимо на инфлацията, за да спадне“, коментира Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

„В бъдеще пазарът ще бъде свръхчувствителен към всякакъв вид коментари и данни от Фед. Бих очаквал повече волатилност, докато пазарът ги усвоява, но в същото време сме предпазливи оптимисти“, коментира и Брайън Климке, директор инвестиционни проучвания във финансова група Cetera, цитиран от Ройтерс.

„Определено виждам, че пазарът тества юнските дъна и има повишена вероятност да бъдат определени нови дъна“, допълва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research.

S&P 500 сега е на около 3% от най-ниската стойност, която достигна в края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 22.09.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още