fallback

Отслабването на положителните тенденции на световните пазари тласна надолу европейските борси

Всички големи борси и почти всички сектори на Стария континент се оцветиха в червено

20:03 | 06.10.22 г. 1

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък със спад след още една колеблива сесия на фона на затрудненията на световните пазари да се възстановят от волатилността в последно време, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5%, след като по-рано нарастваше с над 0,8 на сто. Всички големи борси и повечето сектори се озоваха на червена територия, а секторът на комуналните услуги поведе загубите с 1,9%. Технологичният и автомобилният сектор се оцветиха в зелено с ръст от съответно 1,3% и 1,1%. Туристическият и развлекателният сектор също отбелязаха съвсем минимално повишение.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,78% до ниво от 6997,27 пункта. Германският DAX отписа 0,37 на сто от стойността си до ниво от 12 470,78 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,82% и завърши деня на равнище от 5936,42 пункта.

Колебливата търговия в Европа стана факт, след като пазарите в региона затвориха с понижение и в сряда с отслабването на положителните тенденции на световните пазари в последните дни, особено след данните за понижаването на индекса PMI за еврозоната до 20-месечно дъно, което затвърди опасенията за рецесия във валутния блок с 19 страни членки.

На корпоративния фронт шведската компания за бизнес имоти Castellum продължи ръста си в следобедната търговия в четвъртък, като прибави над 15% и се озова на върха на Stoxx 600. Това се случи, след като тя позволи на акционера M2 Asset Management да продаде около 40 млн. акции.

В дъното на паневропейския индекс книжата на Shell поевтиняха с 5%, след като петролният гигант предупреди, че печалбата му за третото тримесечие ще бъде „значително“ по-ниска. Компанията обяви печалба за първото полугодие на фона на ръста на цените на енергията, но докладва за рязък спад на маржовете при рафинираните продукти и по-слаба печалба от търговия с природен газ.  

Цената на акциите на Zalando нарасна с над 5%, след като германският онлайн търговец на дребно постигна ново стратегическо партньорство с американския гигант в спортното облекло Nike.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 06.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още