IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването на положителните тенденции на световните пазари тласна надолу европейските борси

Всички големи борси и почти всички сектори на Стария континент се оцветиха в червено

20:03 | 06.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък със спад след още една колеблива сесия на фона на затрудненията на световните пазари да се възстановят от волатилността в последно време, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5%, след като по-рано нарастваше с над 0,8 на сто. Всички големи борси и повечето сектори се озоваха на червена територия, а секторът на комуналните услуги поведе загубите с 1,9%. Технологичният и автомобилният сектор се оцветиха в зелено с ръст от съответно 1,3% и 1,1%. Туристическият и развлекателният сектор също отбелязаха съвсем минимално повишение.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,78% до ниво от 6997,27 пункта. Германският DAX отписа 0,37 на сто от стойността си до ниво от 12 470,78 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,82% и завърши деня на равнище от 5936,42 пункта.

Колебливата търговия в Европа стана факт, след като пазарите в региона затвориха с понижение и в сряда с отслабването на положителните тенденции на световните пазари в последните дни, особено след данните за понижаването на индекса PMI за еврозоната до 20-месечно дъно, което затвърди опасенията за рецесия във валутния блок с 19 страни членки.

На корпоративния фронт шведската компания за бизнес имоти Castellum продължи ръста си в следобедната търговия в четвъртък, като прибави над 15% и се озова на върха на Stoxx 600. Това се случи, след като тя позволи на акционера M2 Asset Management да продаде около 40 млн. акции.

В дъното на паневропейския индекс книжата на Shell поевтиняха с 5%, след като петролният гигант предупреди, че печалбата му за третото тримесечие ще бъде „значително“ по-ниска. Компанията обяви печалба за първото полугодие на фона на ръста на цените на енергията, но докладва за рязък спад на маржовете при рафинираните продукти и по-слаба печалба от търговия с природен газ.  

Цената на акциите на Zalando нарасна с над 5%, след като германският онлайн търговец на дребно постигна ново стратегическо партньорство с американския гигант в спортното облекло Nike.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Все повече се убеждавам, че трябва да си продам Мидичките изцяло или поне силно да им намаля броят. Да им падат печалбите във време когато нормалните петролни компании се къпят с пари, означава чудовищно некадърство в управлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още