IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите още не са сигурни, че пазарите са стигнали дъното

Ако успеем да получим по-добри новини на икономическия фронт, за инфлацията и от Фед, може да има много мощно рали, коментира анализатор

12:46 | 06.11.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Някои индикатори за здравето на фондовия пазар показват, че последното покачване на акциите в САЩ може да е началото на устойчив ръст, въпреки че много инвеститори се колебаят да се включат, докато не се появят признаци, че инфлацията се охлажда.

Малцина могат да ги обвинят, че са скептични. Текущият ръст се случва на фона на няколко отскока през годината, които в крайна сметка се оказаха краткотрайни, пише Ройтерс.

Пазарите бяха обхванати от смущаваща волатилност, която побърка както бикове, така и мечки.

Ако не друго, макроикономическата картина става още по-ужасна, тъй като по-силната от очакваната инфлация в САЩ повишава очакванията за продължаващо рязко затягане на паричната политика от Федералния резерв. Нарастват и страховете от рецесия, което подхранва нежеланието на инвеститорите да участват в подема.

Все пак има проблясъци на надежда. Някои измерители са една идея по-положителни, а неотдавнашният модел на големи възходящи движения на S&P 500 повтаря тези, наблюдавани при предишни пазарни дъна. Някои забележителни отчети за печалбите в САЩ и намаляващите притеснения относно системния риск около проблемите с бюджета на Великобритания също са в основата на ралито.

„Има някои признаци за дъно", коментира Ед Клисолд, главен американски стратег в Ned Davis Research. „А дали това е дъното или не, пазарът има какво да доказва“, допълва той.

Подобряването на широтата на пазара, което показва дали значително количество акции се движат в унисон, е един сигнал, който дава надежди на някои инвеститори.

Само 34% от акциите достигнаха нови 52-седмични дъна в средата на октомври заедно с дъното на S&P 500, според Тод Сон, технически стратег в Strategas, в сравнение с 43%, когато индексът достигна предишното си дъно на 16 юни.

В същото време измерванията на настроенията на инвеститорите - включително месечно проучване на мениджърите на фондове от Bank of America Global Research, показват най-високия песимизъм от години, противоположен показател, който в миналото е бил възходящ сигнал за акциите.

Индикаторът за настроенията, изчисляван от Ned Davis Research, наскоро падна до ниво, което съвпадна с обръщането на пазара на акции през март 2020 г. и 2011 г.

„Ако успеем да получим по-добри новини на икономическия фронт, за инфлацията и от Фед, може да има много мощно рали“, коментира Клисолд.

Марк Хакет, ръководител на инвестиционните проучвания в Nationwide, посочва, че S&P 500 отбелязва петдневни печалби от около 2% или повече през последния месец до понеделник. Според него подобен модел се е появил преди дъната през 2020 г. и 2009 г.

Песимизмът на инвеститорите и чисто сезонно силният период за акциите са сред факторите, които карат Хакет да заключи, че „ние сме ужасно близо до дъното, ако приемем, че нямаме някакво масово влошаване оттук нататък“.

Стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън, който прогнозира рязък спад на акциите за цялата година, коментира, че търгуемо тактическо рали изглежда вероятно“. Според него ръст на S&P 500 до 4 хил. пункта е „толкова добро предположение, колкото и всяко друго“. Индексът затвори на ниво от 3 719,98 във вторник.

Не всички индикатори обаче подсказват възход, вкл. сравнително ограниченият индекс на волатилност на Cboe (VIX), известен като измерител на страха на Уолстрийт. Обръщането на акциите от 1990 г. насам дойде, след като индексът достигна средно 37, което сигнализира за пристъп на страховити разпродажби. Индексът обаче не е бил над това ниво от март, въпреки че S&P 500 продължи да прави нови дъна.

„Това, което се случва, е, че VIX е в този висок, но не супер висок диапазон и така и пазарите не стигнаха до тотална паника“, посочва Майкъл Първс, главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital.

Настоящият мечи пазар също е по-малко тежък от много минали спадове. S&P 500 се понижи с 25,4% тази година, докато мечите пазари от 1929 г. са отбелязали среден спад от 35%, според BofA.

Анализатори от UBS Global Wealth Management пишат, че в миналото пазарите са достигали дъно, когато инвеститорите започнат да очакват малко по-разхлабена парична политика за период от 6 до 12 месеца напред. Тези условия в момента не са изпълнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още