fallback

Украинската централна банка остави лихвите без промяна

Икономиката на страната ще се свие с над една трета през 2022 г., прогнозира централната банка

16:16 | 20.10.22 г.

Централната банка на Украйна избра да остави лихвата си без промяна в размер на 25% в четвъртък - ниво, което се очаква да бъде запазено до второто тримесечие на 2024 г. поради високата инфлация, предизвикана от руската инвазия, пише Ройтерс.

Според прогнозите на регулатора брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 32% тази година, което е леко подобрение спрямо предходните оценки, като икономиката "се съживява" спрямо началото на войната, започнала на 24 февруари тази година.

Според регулатора постепенното икономическо възстановяване ще продължи през 2023-2024 г., като ключово допускане в прогнозите са очакванията, че рисковете за сигурността ще започнат значително да намаляват през средата на 2023 г.

Заседанието за паричната политика бе първото за банката, откакто начело застана Андрий Пишни, който в периода 2014-2020 г. бе оглавявал държавната спестовна банка на страната.

Неговият предшественик Кирило Шевченко се оттегли, като за причина посочи здравословни проблеми, но по-късно заяви, че е бил подложен на политически натиск поради възстановено дело за злоупотреба срещу него.

Междувременно преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за линия финансова помощ за Украйна продължават, пише Bloomberg. Киев се надява да получи до 20 млрд. евро подкрепа от МВФ, които да подсилят икономиката. Базираната във Вашингтон организация заяви, че има нужда от повече предсказуемост от украинските власти относно икономическите перспективи и обмисля временна програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 20.10.22 г.
fallback
Още от Пазари виж още