IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След подозрителни ръстове на цените Nasdaq спря планове за китайски IPO-та 

Още четири първични публични предлагания на китайски фирми са замразени 

10:13 | 24.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След забележителните ръстове в цените на акциите на новите участници на фондовия пазар от Китай американската фондова борса Nasdaq спря планираните първични публични предлагания на още четири компании от Народната република. Експертът по ценни книжа Дъглас Еленоф казва пред Ройтерс, че е бил информиран от Nasdaq, че някои IPO-та няма да бъдат разрешени, докато не се изясни какво стои зад събитията при някои китайски емитенти в началото на годината. По онова време цените на акциите на новите борсови участници се покачваха с до 2000% при дебюта им и след това отново се сриваха. Това бяха по-скоро малки първични публични предлагания (IPO) с емисионна стойност от 50 млн. долара или по-малко.

По данни на платформата за финансови пазари Dealogic през тази година китайските IPO-та в САЩ са отбелязали средно увеличение на цената на акциите от над 400% през първия ден на търговията - в сравнение с 68% за всички останали IPO-та. Освен това броят на по-малките китайски първични публични предлагания в САЩ се е увеличил значително: През последните пет години те са 57, а през предходните пет години са били 17, казва той.

Вътрешен източник от банковия сектор е заявил пред Ройтерс, че Nasdaq е започнала да задава въпроси на консултантите (предимно банки и фондове) на малките китайски кандидати за IPO през септември. Въпросите са включвали такива за самоличността на акционерите, къде живеят, колко са инвестирали и дали са им били предложени безлихвени заеми, за да придобият дял. Не е ясно какви действия ще предприеме Nasdaq в крайна сметка. Не е ясно също така дали всички или някои от спрените IPO-та ще могат да продължат към осъществяването си. Говорител на Nasdaq не е коментирал темата пред агенцията. 

Китайските инвеститори очевидно изкуствено повишават цената на акциите

Няколко вътрешни източници твърдят пред Ройтерс, че няколко чуждестранни инвеститори стоят зад ръстовете на цените на първичните публични предлагания в началото на годината, като крият самоличността си. Те са изкупили по-голямата част от акциите, създавайки впечатлението, че ценните книжа са търсени. Въпреки това Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и други американски органи все още не са докладвали за успешно съдебно преследване по такъв случай на т. нар. „Pump and Dump", тъй като китайските компании и техните чуждестранни банкери досега са го извършвали тайно.

Намесата на Nasdaq показва, че в стандартите, които американската фондова борса въведе през последните години, за да предотврати манипулациите при малки IPO-та, все още има пропуски. Според тях компания, която иска да стане публична, трябва да има поне 300 инвеститори, всеки от които да притежава поне 100 акции на обща стойност поне 2500 долара.

Според наблюдатели малките китайски компании се насочват към Nasdaq, а не към Нюйоркската фондова борса, защото Nasdaq традиционно се разглежда като място за търговия за иновативни технологични стартъпи, а компаниите искат да се рекламират като такива. Според Джей Ритър, експерт по фондовите пазари и професор в Университета на Флорида, почти всички тези IPO-та на микропредприятия са акции с „приказка", които се опитват да убедят неизкушените дребни инвеститори, че новата компания е високотехнологична и „може да бъде следващият Facebook". Засега не е ясно кои четири китайски компании понастоящем са блокирани от Nasdaq да станат публични.

Според Дан Макклори, ръководител на отдел „Капиталови пазари" в борсовата компания Boustead Securities, всичко това демонстрира облекчените правила за IPO в САЩ в сравнение с Китай. Би било „практически невъзможно въпросните компании да станат публични в Китай", твърди той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още