IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корекцията при индекса Nasdaq е добре дошла

Тя може би отразява някои окуражаващи икономически новини

08:44 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изключителният подем на пазарите след срива им в първите етапи на пандемията от коронавирус се основаваше на две разумни предположения. Едното бе, че блокиранията ще променя трайно начина, по който живеем - в полза преди всичко на технологичните гиганти. Другото беше, че централните банки няма да повишат лихвите от извънредно ниските нива, поне в обозримо бъдеще. Понижението на технологичния индекс Nasdaq Composite през последните няколко седмици показва, че и двете предположения сега биват тествани. Това може да е лошо за технологичните инвеститори, но в крайна сметка може да е добра новина за всички останали, пише Financial Times в редакционен коментар. 

От своя пик през ноември миналата година индексът спадна с над 10 процента, отговаряйки на техническата дефиниция за пазарна „корекция“. Тя е водена от зависещите от блокиранията акции. В четвъртък съобщенията, че производителят на луксозни велотренажери Peloton - облекчение за хората, затворени в домовете им - спира производството поради намаляващо търсене, доведоха до рязък спад на акциите му. След това, след като пазарът затвори, стрийминг услугата Netflix предупреди инвеститорите, че ръстът на абонатите ще се забави. Спадащите цени на акциите на двете компании означават, че те се присъединяват към други предишни победители от пандемията, като Zoom, производителят на софтуер за видеоконферентни връзки.

По-широката разпродажба на по-рискови активи също така отразява променящата се позиция на големите централни банки, особено на Федералния резерв. По-специално, инвеститорите загубиха интерес към губещи технологични компании, откакто председателят на Фед Джей Пауъл посочи, че централната банка ще започне да оттегля извънредната си пандемична подкрепа по-рано от първоначално предвижданото. Компаниите на растежа от този вид са най-чувствителни към промените в лихвените проценти.

Но лошите резултати за компаниите, които спечелиха от локдауните, са бичи сигнал за обществото като цяло. Страховете от варианта омикрон намаляха, като инвеститорите, които очакваха по-нататъшни блокирания, и потребители приковани към диваните (вместо да посещават кина) и към велотренажорите (вместо да тренират във фитнес зали), ще бъдат разочаровани. Тези от нас, които предпочитат натоварения социален календар пред социалното дистанциране, трябва да бъдат доволни. По-ястребовата позиция на Фед също в крайна сметка е добра новина, отразяваща относително бързото завръщане към нещо, което се приближава до пълната заетост в САЩ. Дори задръстените вериги за доставки са отчасти индикатор, че потребителите се чувстват уверени да харчат, вместо да трупат спестявания.

Дори след неотдавнашната разпродажба, пазарите, и в частност технологичните акции, все още са значително над нивото отпреди две години. „Корекция“ е много точен термин в случая: оценките на някои от тези компании излязоха извън контрол спрямо техните печалби. Един лек спад ще внесе необходима дисциплина на пазара, напомняйки на инвеститорите, че цените на акциите могат да вървят и в двете посоки. Биткойнът, очевиден индикатор за спекулативната лудост, падна до най-ниското си ниво от пет месеца.

Други може да погледнат на скорошния спад като на възможност за покупки. Макар че Фед се насочва към цикъл на затягане в отговор на по-високата инфлация, дългосрочните равновесни лихвени проценти все още е вероятно да се окажат ниски според историческите стандарти, поддържайки стойността на акциите. Основните демографски и технологични двигатели зад трайния спад на дългосрочните лихви, като например застаряващото население, което отделя повече, за да спести за пенсионирането си, ще се променят бавно. Технологичните компании също така често се оказват устойчиви. Промените, провокирани от пандемията, било то как пазаруваме, работим или си почиваме, може да отнемат повече време, за да се установят, отколкото бе предвиждано първоначално. Пазарите може да са се надскочили в бичия си тренд, но не трябва да прекаляват и с корекцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още