IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъдата на Си Дзинпин

Акциите в Хонконг отбелязаха най-лошия си ден от световната финансова криза през 2008 г. насам, юанът отслабна до 14-годишно дъно

08:37 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите в Хонконг отбелязаха най-лошия си ден от световната финансова криза през 2008 г. насам. Снимка: ЕРА
Акциите в Хонконг отбелязаха най-лошия си ден от световната финансова криза през 2008 г. насам. Снимка: ЕРА

На китайските пазари цари чувство на раздразнение в момент, в който Си Дзинпин се опитва да попълни ръководните си редици с лоялни хора. Акциите в Хонконг отбелязаха най-лошия си ден от световната финансова криза през 2008 г. насам, а юанът отслабна до 14-годишно дъно. 

Пазарният срив, последвал пренареждането, което подчерта безспорната власт на Си над управляващата партия, показва дълбоко разочарование от вероятното продължаване на политиките, залагащи на нулев Covid и на силни държавни компании. Технологичните гиганти Alibaba Group Holding Ltd., Tencent Holdings Ltd. и Meituan отчетоха сривове с повече от 11%, тъй като инвеститорите останаха скептични, че Си и неговите съюзници ще се стремят към подмладяване на частните предприятия. 

„Пазарът се опасява, че след като са избрани толкова много поддръжници на Си, неограничената способност на президента да въвежда политики, които не са благоприятни за пазара, вече е затвърдена", казва Джъстин Танг, ръководител на азиатските проучвания в United First Partners. 

Макар че назначаването на съюзници на Си на ключови постове може да помогне за ускоряване на основните програми, включването на привърженици на стратегията за нулев Covid в Постоянния комитет на Политбюро намалява шансовете за ранно разхлабване на ограниченията.  

В понеделник чужденците продадоха акции на континента за нетно 17,9 млрд. юана (2,5 млрд. долара) чрез търговските връзки с Хонконг, което е рекорд за данните, датиращи от 2016 г. насам.  

Свиването на китайските акции контрастира с глобалните пазари, които миналата седмица отбелязаха най-доброто си седмично представяне от юли насам. Китайският индекс Hang Seng се търгува на най-ниското си ниво спрямо S&P 500 от 2001 г. насам, показват данни, събрани от Bloomberg.  

Стремежът на Китай към еднолично управление направи по-важно от всякога за инвеститорите да съобразят портфейлите си с приоритетите на Си, но някои решиха, че не си заслужава да се занимават с това. Най-богатите магнати, които правят бизнес в Китай, са загубили над 35 млрд. долара при пазарната разпродажба, последвала укрепването на властта му, изчислява Bloomberg. 

Състоянието на Колин Хуанг от Pinduoduo Inc. намаля с 5,1 млрд. долара, а Пони Ма от Tencent Holdings Ltd. и най-богатият човек в страната Чун Шаншан загубиха по над 2 млрд. долара в понеделник, тъй като акциите на техните компании се сринаха след смяната на ръководството на Комунистическата партия. Това бяха най-големите спадове сред 500-те най-богати хора в света, проследявани от Bloomberg Billionaires Index. Джак Ма от Alibaba Group Holding Ltd. и Уилям Дин от NetEase Inc. загубиха общо 2,8 млрд. долара.

Разпродажбите продължават и във вторник, като юанът се срина до най-слабото си ниво от 2007 г. насам, след като Китайската народна банка разхлаби контрола върху строго контролирания фиксинг на валутата, като определи курс на 14-годишно дъно. 

„Спадът днес отразява крехките настроения на инвеститорите", заяви в понеделник Кени Уен, ръководител на инвестиционната стратегия в KGI Asia в Хонконг. „Хората просто се опитват да се задържат и да разберат какви ще са последствията за китайската икономика след пренареждането“. 

Дори преди срива в понеделник най-богатите хора в Китай бяха напът да изживеят най-лошата си година от десетилетие, тъй като строгите политики на Си за Covid се отразиха негативно на икономиката. Към петък сред 500-те най-богати хора в света имаше 76 китайски милиардери с обща стойност на богатството им от 783 млрд. долара в сравнение със 79 магнати с нетно състояние от 1,1 трилиона долара в края на миналата година, показва индексът на богатството на Bloomberg. 

Въпреки че преназначаването на Си за прецедентен трети мандат не беше изненада, издигането на лоялни хора от негова страна се откъсва от модела на колективно лидерство, който е в основата на възхода на нацията, като сега на върха има по-малко хора, които да поставят под въпрос политиката му. Този ход показва, че страната вероятно ще се придържа към строгия си подход за Covid, който навреди на икономиката. Множество данни, публикувани в понеделник след рядко срещано забавяне на публикацията през миналата седмица, показаха смесено възстановяване, а икономистите остават предпазливи по отношение на бъдещия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още