IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокадите на Си Дзинпин са лоша новина за технологичния сектор в Китай

Си никога не е бил най-добър приятел с технологичните компании

17:21 | 24.10.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските технологични акции потънаха в понеделник след политическите рокади във втората по големина икономика в света, които затегнаха хватката на президента Си Дзинпин около властта, а инвеститорите се опасяват, че това може да се отрази негативно на частните фирми, пише CNBC.

Технологичните гиганти Alibaba и Tencent Holdings завършиха борсовата сесия в Азия с по над 11% спад на цената на акциите. Търсачката Baidu се озова с 12% надолу на борсата, а фирмата за доставки на храни Meituan се раздели с повече от 14%.

Това се случва, след като Си проправи пътя за безпрецедентен трети мандат като лидер и напълни постоянната комисия на Политбюро, основния кръг на властта в управляващата Комунистическа партия, със свои лоялни привърженици.

По този начин е малко вероятно някой да оспори каквито и да било „политически грешки“, които Си допуска и които биха могли да попречат на растежа на технологичния сектор, коментира Син Сун, старши преподавател по китайски и източноазиатски бизнес в Кралския колеж в Лондон.

„Сега когато новият постоянен комитет на Политбюро е пълен с личните избраници на Си, а тези от противниковите франкции... са вън, става ясно, че никой друг от политическия елит няма да се осмели да оспори политическите му грешки или дори да се отклони леко от предпочитаната от него политическа програма, която, разбира се, през последните няколко години се фокусира върху фаворизирането на държавния сектор за сметка на частния“, коментира Сун пред CNBC.

„В резултат на това е малко вероятно тези политики да бъдат отменени или коригирани, което води до изключително мрачна икономическа перспектива“, допълва той.

Под ръководството на Си Китай въведе редица политики, които затегнаха регулацията за технологичния сектор в области, обхващащи от защитата на данните до управление на начина, по който могат да се използват алгоритми.

Междувременно Си се придържа към стриктната политика за „нулев Covid”, която оставя градове, включително огромния финансов център на Шанхай, затворени през тази година, въпреки че в по-голямата част от света икономиките бяха отворени.

Тези две политики допринесоха за изтриването на милиарди долари от стойността на китайски технологични компании и гиганти, включително Tencent и Alibaba, които отчетоха най-слабия растеж в историята си през тази година.  

„Технологичните акции никога не са бил най-добрият приятел на Си и е ясно, че пазарът смята, че чистката ще продължи“, твърди Джъстин Тан, ръководител азиатски проучвания в United First Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още