IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добре представящите се договорни фондове в България за 2022 г.?

Класацията обхваща 101 фонда, разделени в 7 категории

15:17 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Как се представиха договорните фондове в България и колективните инвестиционни схеми през 2022 г. и кои са най-добрите сред тях? Представяме ви традиционната годишна класация за най-успешните колективни инвестиционни схеми в България. Класацията се изготвя ежегодно от Investor.bg и беше представена по време на Investor Finance Forum днес.

Класацията обхваща колективни инвестиционни схеми, създадени и управлявани от управляващи дружества, които са членове на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). От 2020 г. обхватът на класацията се разшири, като се включиха и борсово търгуваните фондове (ETF), създадени от управляващи дружества, регистрирани в България.

При изготвянето на класацията са използвани данни за 101 колективни инвестиционни схеми, управлявани от 25 управляващи дружества. Съгласно критериите във финалното класиране участват договорни фондове, създадени преди 31.12.2018 г. и с нетни активи над 500 хил. лева през предходните шест месеца.

В категорията „Фонд на паричните пазари“ на първо място е „Тексим Консервативен фонд“. На второ място остава „Тренд Фонд Консервативен“.

На първо място в категорията „Фонд в облигации“ е „ДСК Алтернатива“. Второто място е за „Конкорд Фонд-6 Облигации“, а третото – за „Селект Облигации“.

В категорията „Смесен консервативен фонд“ на първо място е „ЕЛАНА Еврофонд“, следван от „Райфайзен (България) Активна Защита“ в евро и „Капман Фикс“.

В категорията „Смесен балансиран фонд“ на първо място е „ДФ Би Ви Баланс“, на второ – „ДФ Конкорд Фонд-1 Акции и Облигации“, а на трето – „ДФ Компас Фъндс Селект-21“.

„Конкорд Фонд-3 Сектор Недвижими Имоти“ е на първо място в категорията „Фонд в акции – България“. Втората позиция е за „ДФ Плюс“, а третата – за „Златен лев“.

На първо място в категорията „Фонд в акции – развиващи се пазари“ е Expat Romania BET UCITS ETF, следван от „Адванс Инвест“ и Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF.

В категорията „Фонд в акции – глобални“ на първо място е „Ди Ви Динамик“, на второ – „Селект Дивидент“, а на трето – „СКАЙ Глобал ETFs“.

Критерии за изготвяне на класацията

Доходност от началото на годината (към 31.10.2022 г.) – изборът на дата се предопределя от желанието да се използва представянето на договорните фондове към последния приключил календарен месец преди провеждането на Investor Finance Forum. Изчислява се като НСА/дял към 31.10.2022 г. се раздели на НСА/дял към 31.12.2020 г. по данни на БАУД и УД.

Стандартно отклонение за последната една година (към 31.10.2022 г.), изчислено по методологията на БАУД – стандартното отклонение за изменението на НСА/дял на седмична база за последната една година. Стандартното отклонение е измерител на нивото на риск. Отразява колебанието в нетната стойност на активите на един дял, съответно на доходността на един фонд за период от 1 година.

Анюализирана доходност през последните 3 календарни години (към 31.12.2021 г.) – изчислява се на база стойностите на НСА/дял към 31.12.2021 г. (съответно последен работен ден на предходната година) и НСА/дял към 31.12.2018 г. (съответно последен работен ден на първата от трите последни календарни години). Анюализирането представлява превръщане на стойност, изчислена за период, по-голям от 1 г., в годишна стойност.

Коефициент на Шарп (към 31.12.2021), на база анюализирана доходност през последните 3 календарни години. За безрискова норма на възвращаемост за периода се използва средната стойност на индекса EONIA (ефективен лихвен процент по овърнайт депозити в евро). Индексът се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка и стойностите му се публикуват в интернет на адрес: http://www.emmi-benchmarks.eu. Стандартното отклонение за 3-годишния период се изчислява по същата методология като стандартното отклонение за последната една година към 30.09.2022 г. Тригoдишнoтo cтaндapтнo oтĸлoнeниe e изчиcлeнo нa бaзa ceдмичнoтo измeнeниe нa cтoйнocттa нa един дял зa пepиoд oт 3 г. и aнюaлизиpaнo cлeд тoвa. Πo-виcoĸoтo cтaндapтнoтo oтĸлoнeниe пoĸaзвa пo-pиcĸoвo yпpaвлeниe нa фoндa. Коефициентът на Шарп измepвa нивoтo нa възвpaщaeмocт нa вcяĸa дoпълнитeлнa eдиницa пoeт pиcĸ. Πo-виcoĸитe cтoйнocти нa пoĸaзaтeля пoĸaзвaт, чe дoxoднocттa e пocтигнaтa пpи пo-ниcĸи нивa нa pиcĸ.

Такса управление на ДФ към 31.10.2022 г. - използвани са публични данни от Правила, ДКИ, Проспекти на ДФ и/или предоставени данни от участниците в класацията.

Теглата на критериите са определени по същественост. Такса управление е избрана с цел да се покаже колко конкурентен е даден продукт на пазара. Не са използвани пълните разходи на ДФ, защото не разполагаме към момента с информация за всички участници в класацията. Теглото на такса управление в крайното класиране е 10%. Останалите четири критерия са оценени с еднакви тегла – 22,5%, за да се отрази както представянето от началото на годината, така и резултатите им през последните 3 календарни години.

Общият сбор на всички тегла е 100%. Във всяка категория фондовете получават точки на база своето представяне, като броят точки зависи от заетото място. Например – оценяваме 3 фонда. Първото място получава 3 т., второто – 2 т., а третото – 1 т. След това точките в категорията се претеглят с посочените по-горе тегла. Общият максимален резултат е равен на броя фондове, сравнявани в дадена категория. При равен резултат предимство получава фондът, който има по-висока доходност от началото на годината (към 31.10.2022 г.).

Фондовете са разделени в 7 категории: фондове на паричен пазар (2 фонда); фондове в облигации (12); смесени консервативни фондове (8); смесени балансирани фондове (25); фондове в акции – развиващи се пазари (20); фондове в акции – глобален фокус (14); фондове в акции – България (20).

Разделението е на база критериите на БАУД, по данни на БАУД и участниците в класацията. Фондове в акции, като най-рисков тип фондове, са разпределени в 3 допълнителни категории на база географски принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още