IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на Salesforce натежава на Dow въпреки оптимистичните данни за инфлацията*

Пазарите реагират и на движението на PCE индекса, който нараства с по-малко от очакваното през октомври както на месечна, така и на годишна база

17:33 | 01.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват първата сесия от декември без единна посока въпреки оптимистичните данни за инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчита спад от 0,15% до 34 537,54 пункта, след като ценовият срив при книжата на Salesforce помрачава представянето на индекса.

Широкият измерител S&P 500 напредва с 0,46% до 4098,89 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва ръст от 0,63% до 11 540,36 пункта.

Акциите на Salesforce поевтиняват с над 10%, след като компанията обяви, че Брет Тейлър ще се оттегли от поста си на съизпълнителен директор на Salesforce Inc, а съоснователят Марк Беньоф ще стане единственият главен изпълнителен директор. Тейлър, който преди това е работил като главен оперативен директор и главен продуктов директор на Salesforce, стана съизпълнителен директор през ноември 2021 г. Той беше ключова движеща сила зад поглъщането от Salesforce на платформата за работни съобщения Slack Technologies на стойност 27,7 млрд. долара.

В четвъртък управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка може да забави темпа на повишаване на лихвите „още през декември“, но предупреди, че борбата срещу инфлацията далеч не е свършила и ключови въпроси остават без отговор, включително колко в крайна сметка трябва да нараснат лихвите и колко дълго да останат на високо ниво.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в четвъртък (1 декември). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в четвъртък (1 декември).

„Логично е да забавим темпа на повишенията ни на лихвите с доближаването до рестриктивното равнище, което ще бъде достатъчно за забавяне на инфлацията. Моментът за забавяне на темпа на повишаване на лихвите може да настъпи още на заседанието през декември“, каза Пауъл в изказване пред „Брукингския институт“ във Вашингтон.

Пазарите реагират и на новите данни за инфлацията в САЩ, отразена в движението на индекса за разходите за лично потребление (PCE), който нараства с по-малко от очакваното през октомври както на месечна, така и на годишна база. Той се увеличава с 0,2% спрямо септември и с 5% спрямо октомври 2021 г.

Акциите на Big Tech поскъпват в началото на сесията, като цената на книжата на Apple, Microsoft, Alphabet и Meta нараства съответно с 0,55%, 0,22 на сто, 0,95% и 1,7 на сто.

Книжата на Netflix поскъпват с 2,9%, а тези на Comcast прибавят около 1,1% към стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,603% и 3,736 на сто.

Доларовият индекс отчита спад от 0,99% до 104,9 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент нараства с 1,95% до 88,67 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI се увеличава с 2,58 на сто до 82,63 долара за барел.

*Информацията е актуална към 17:08 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още