IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съизпълнителният директор на Salesforce Брет Тейлър напуска компанията 

Това се случва в момент, в който компанията се бори със забавяне на растежа и нарастващ натиск от страна на инвеститорите за подобряване на печалбата

10:00 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беньоф (вляво) и Тейлър. Снимка: Bloomberg LP
Беньоф (вляво) и Тейлър. Снимка: Bloomberg LP

Брет Тейлър ще се оттегли от поста си на съизпълнителен директор на Salesforce Inc, а съоснователят Марк Беньоф ще стане единственият главен изпълнителен директор, обяви компанията в сряда. 

Новината генерира срив на цената на акциите на компанията със 7% в следборсовата търговия, след като инвеститорите вече бяха оценили годишното увеличение на печалбата, предава Ройтерс. 

Инвеститорите вероятно са предположили, че назначаването на Тейлър е началото на дълъг мандат като оперативен главен изпълнителен директор на Salesforce, казва Стив Кьониг, управляващ директор в SMBC Nikko Securities.

„Неговото напускане повдига въпроси за причините, поради които напуска, и за това как ще бъде разпределено и делегирано оперативното ръководство“, добавя той.

Тейлър, който преди това е работил като главен оперативен директор и главен продуктов директор на Salesforce, стана съизпълнителен директор през ноември 2021 г.

Той беше ключова движеща сила зад поглъщането от Salesforce на платформата за работни съобщения Slack Technologies на стойност 27,7 млрд. долара.

„След дълъг размисъл реших да се върна към предприемаческите си корени", казва Тейлър.

Съавтор на Google Maps на Alphabet Inc, Тейлър има заслуга и за разработването на бутона „харесвам" на звеното на Meta Platform Inc. Facebook като главен технологичен директор на гиганта в социалните медии.

Вътрешни лица в компанията описват пред Bloomberg Тейлър като човек, който се занимава с много от ежедневните операции в Salesforce, като например провеждането на седмичната среща на ръководството. В същото време Беньоф, който ръководи компанията от основаването ѝ през 1999 г., е имал възможност да се съсредоточи върху широката стратегия, както и върху външните си филантропски усилия.

Напускането на Тейлър се случва почти три години след като последният съизпълнителен директор на Беньоф, Кийт Блок, напусна компанията. Адам Селипски, главен изпълнителен директор на Tableau Software, компания за визуализация на данни, която Salesforce придоби през 2019 г., напусна през 2021 г., за да ръководи Amazon Web Services. Джордж Ху, друго протеже на Беньоф, който се издигна до главен оперативен директор, напусна през 2014 г. Друг виден мениджър, главният стратегически директор Гавин Патерсън, обяви по-рано този месец, че също ще напусне.

Това оставя голям вакуум. Това е обезпокоително, тъй като растежът се забавя.
Анураг Рана
анализатор в Bloomberg Intelligence

„Това оставя голям вакуум", коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана напускането на Тейлър и допълва: „Това е обезпокоително, тъй като растежът се забавя“.                                                                 

На въпроса дали ще търси заместник на Тейлър, Беньоф отговори, че има „много фантастични хора в компанията“. Със сигурност в Salesforce остават редица изтъкнати лидери, сред които Стюарт Бътърфийлд, главен изпълнителен директор на услугата за професионално сътрудничество Slack, която Salesforce купи миналата година, и главният оперативен директор Брайън Милхам, 23-годишен ветеран в компанията. Дейвид Шмайер, който преди това беше главен изпълнителен директор на Vlocity, която Salesforce закупи през 2020 г., сега изпълнява длъжността президент и главен продуктов директор.

Напускането на Тейлър се случва в момент, в който Salesforce се бори със забавяне на растежа и нарастващ натиск от страна на инвеститорите за подобряване на печалбата. Отделно от това в сряда компанията прогнозира ръст на приходите от 8% до 10% през текущия период - което би било най-бавното годишно увеличение, откакто Salesforce стана публична компания през 2004 г. 

Базираната в Сан Франциско Salesforce очаква годишна коригирана печалба на акция между 4,92 и 4,94 щатски долара в сравнение с прогнозираните по-рано 4,71 до 4,73 щатски долара.

Приходите за тримесечието, приключило на 31 октомври, са 7,84 млрд. долара, при средни очаквания на анализаторите за 7,82 млрд. долара, показват данни на Refinitiv IBES.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още