IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Salesforce понижи годишните си цели и разочарова инвеститорите

През изминалото тримесечие приходите на компанията са се увеличили с 22%. Перспективите обаче са малко по-слаби

13:49 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на софтуер Salesforce очаква по-слаб ръст на приходите с оглед на силния долар и засилената конкуренция в облачния бизнес. През текущата финансова година приходите вероятно ще бъдат максимум 31 млрд. долара, обяви конкурентът на германския SAP в сряда след затварянето на американската борса, цитиран от Bloomberg. 

Преди три месеца Salesforce все още прогнозираше до 31,8 млрд. долара. Експертите очакваха по-висока прогноза. В следборсовата търговия акциите се сринаха с повече от 5%.

„Понижените насоки отразяват промяната в настроението на клиентите с напредването на тримесечието, която се прояви особено силно през юли“, заяви в интервю за телевизията Майк Спенсър, наскоро назначен ръководител на отдела за връзки с инвеститорите.

През второто тримесечие Salesforce увеличи приходите си до 7,7 млрд. долара - с 22% в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това нетната печалба спадна от 535 млн. долара през предходната година на 68 млн. долара, което отчасти се дължи на по-високите разходи и по-слабото развитие на стратегическите инвестиции. През втората половина на годината групата очаква значителни тежести - преди всичко от силния долар, който намалява чуждестранните приходи след преизчисляване в щатска валута.

Единият от двамата главни изпълнителни директори Брет Тейлър заяви, че компанията е изправена пред „по-премерена среда за покупки".

Salesforce, лидерът в областта на базирания в облака софтуер за управление на клиенти, има голямо разнообразие от клиенти в различни индустрии. Компанията поддържаше висок ръст на приходите си по време на пандемията и разшири продуктите си за бизнес продуктивност с покупката на платформата за съобщения Slack на стойност 27,7 млрд. долара, която беше завършена през юли 2021 г. През тази година обаче тя се опита да ограничи някои разходи, включително да забави темпото на наемане на служители и да намали броя на пътуванията. По-рано този месец компанията назначи Брайън Милхам за главен оперативен директор, заемайки позиция, която беше свободна, след като Тейлър беше повишен в съизпълнителен директор преди около девет месеца.

При много други софтуерни компании като ServiceNow Inc. клиентите удължават циклите си на покупка с отслабването на икономиката през последните месеци и е вероятно Salesforce да е изпитала същата динамика, пише Кийт Бахман, анализатор в BMO Capital, в бележка преди отчета. 

Спенсър заяви, че компанията наблюдава "по-дълги цикли на сключване на сделки" от страна на своите клиенти. "Виждаме, че в сделките се включват допълнителни одобряващи лица - финансовите директори се включват в сделките много по-често, отколкото в миналото", каза той.

Salesforce обяви и първата си програма за обратно изкупуване на акции, като планира да изкупи обратно свои акции за до 10 млрд. долара. Книжата на Salesforce се обезцениха с 29% през 2022 г. до края на търговията в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още